Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Filminstitutet hyllar Gustaf Molander

Hösten 2022 hyllar Svenska Filminstitutet regissören Gustaf Molanders livsgärning.
Molander gjorde närmare 70 filmer under drygt ett halvt sekel – och några av dem anses vara den svenska guldålderns centrala verk.
Film • Publicerad 7 september 2022
Regissören Gustaf Molander hyllas i höst. Arkivbild.
Regissören Gustaf Molander hyllas i höst. Arkivbild.Foto: Pressens bild/TT

Bland annat har institutet digitaliserat 16 av Molanders filmer, som ska tillgängliggöras via deras egen biodistribution.

"Vi hoppas att fler blir nyfikna på att ta del av Molanders värld och på så sätt få en bredare bild av vad det svenska filmarvet är och vilka som arbetade bakom de mer erkända stjärnorna. Att han gjorde filmer inom skilda genrer och med många folkkära skådespelare gör att det dessutom kan finnas något för alla", säger distributionsansvariga Clara Gustavsson, i ett pressmeddelande.

Annons

Molander presenteras också på Filmarkivet.se och Cinemateket hyllar honom under hösten med ett tiotal filmer, främst de lite mindre kända. Till hans mest kända filmer hör "En kvinnas ansikte", "Det brinner en eld", "Ordet" och "Kvinna utan ansikte" där han regisserade Ingmar Bergmans manus.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons