Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Filmrecension: Kul med kungsmännen

Kungens män är tillbaka – och spelar en avgörande roll i denna underhållande alternativa historieskrivning av första världskriget.
Filmrecension • Publicerad 3 januari 2022
Ralph Fiennes spelar huvudrollen som hertigen av Oxford i "The king's man". Pressbild.
Ralph Fiennes spelar huvudrollen som hertigen av Oxford i "The king's man". Pressbild.Foto: 20th Century Studios/AP
Harris Dickinson och Ralph Fiennes spelar son och far i "The king's man". Pressbild.
Harris Dickinson och Ralph Fiennes spelar son och far i "The king's man". Pressbild.Foto: Peter Mountain/AP

De där snitsiga och übervåldsamma kingsmän-spionerna, hur började deras historia egentligen? Frågade väl ingen.

De hittills två filmerna i serien om den hemliga brittiska agentfirman har varit framgångsrika och lite småkul, absolut. Men tillräckligt för att begåvas med en så kallad origin-historia? Tja, tydligen.

Annons

Så här kommer den nu, berättelsen om hur det kommer sig att det stramt tjusiga skrädderiet på Savile Row i London blev säte för en hemlig organisation med kunglig glans.

Historien tar sin början i Sydafrika 1902 då hertigen av Oxford (Ralph Fiennes) lider en stor förlust. Han är en fin aristokrat, som behandlar de anställda jämlikt och till och med kan ifrågasätta kolonialismen och inse att de som är dagens adel var gårdagens våldsamma roffare.

Samtidigt som Oxford kämpar på som singelpappa med ett stort gods håller ondskans axelmakter på och mobiliserar i hemlighet. Ledda av en mystisk skotte (det ska bli kul att läsa skotska självständighetsaktivisters reaktioner om detta narrativa tilltag) samlas bland andra spionen Mata Hari, attentatsmannen Gavrilo Princip, mystikern Rasputin och den tyska multifixaren Erik Jan Hanussen i ospecificerad alpmiljö.

De brinner alla av revoltlusta och skulle mer än gärna se Europa brinna. Moahaha.

Strax före de ödesdigra skotten i Sarajevo inser hertigen av Oxford att han behöver rycka ut. För så gör man om man är en hedersknyffel. Han samlar ihop sitt team och beger sig bland annat till Moskva för att träffa tsaren och nämnde Rasputin, i vad som är filmen mest underhållande sekvens.

Som vanligt slåss Kingsmännen i högt tempo, har en gentlemannamässig livsstil och är festligare än James Bond. Förhöjt våld blandas med te och stiff-upper-lipp-humor och en kontrafaktisk historieskrivning som är ganska kul.

Modernt nog spär filmen också på teorierna om konspirerande eliter som styr och ställer i hemlighet.

Fler filmer om det här gänget lär komma. Vem vet nästa gång kanske de dyker upp, klanderfritt klädda, i Grisbukten, vid månlandningen eller åtminstone i Hitlers bunker.

Fakta: The king's man

Originaltitel: The king's man

Genre: Actionkomedi

Premiär: 5 januari 2022

I rollerna: Ralph Fiennes, Gemma Arterton, Rhys Ifans med flera

Regi: Matthew Vaughn

Speltid: 2 timmar 10 minuter

Åldersgräns: 15 år

Betyg: + + +

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons