Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Filmrecension: Tufft gäng i fartfylld story

Den stora stygga vargen och hans gäng bråkstakar – kan de mena allvar med att de vill bli snälla? Nja, inget är riktigt vad det ser ut att vara i "Tuffa gänget", som är en snyggt animerad story full av oväntade vändningar.
Filmrecension • Publicerad 11 maj 2022
I "Tuffa gänget" försöker ett kriminellt gäng bli snällt – åtminstone ska det se ut så för att de ska slippa undan finkan. Pressbild.
I "Tuffa gänget" försöker ett kriminellt gäng bli snällt – åtminstone ska det se ut så för att de ska slippa undan finkan. Pressbild.Foto: UIP
En orm, en hårig spindel, en piraya, en haj och en varg utgör det tuffa gänget i filmen "Tuffa gänget". För inte kan väl sådana monstertyper vara snälla? Pressbild.
En orm, en hårig spindel, en piraya, en haj och en varg utgör det tuffa gänget i filmen "Tuffa gänget". För inte kan väl sådana monstertyper vara snälla? Pressbild.Foto: UIP

Hur kan ett marsvin gå upprätt, ha kläder och köra bil när andra marsvin bara är vanliga husdjur? Och varför är Mr Wolf och hans kompisgäng – typiska otäckingar som en haj, en piraya och en läbbig spindel – talande djur som är omgärdade av riktiga människor i staden som de oavbrutet rånar? Förutom borgmästaren då, som är en räv?

Kanske är ovanstående onödigt djuplodande funderingar. I Ankeborg är det ju fullt accepterat att Musse Pigg har Långben som kompis men Pluto som husdjur (är de inte båda två hundar?), så vissa förunderliga faktum, som att djur med en inneboende specifik image och människor tydligen lever sida vid sida i "Tuffa gänget", får man väl bara acceptera.

Annons

Hur som helst gasar historien i gång så snabbt att man snart släpper grubblet och bara åker med. Tempot ligger konstant på max, skämten är kul – jo även pruttskämten – och animationen riktigt snygg när den kombinerar datoranimerad 2D och 3D.

I centrum står ett gäng tuffingar som rånar banker och inte drar sig för att utföra mycket avancerade – och underhållande – kupper. Men när de charmiga odågorna till slut åker fast ingår vargen, Mr Wolf, ett avtal för att rädda dem från fängelse: Tuffa gänget ska bli snälla medborgare. Ingen tror förstås på avtalet, i alla fall inte i gänget. Inte heller inom poliskåren. Men borgmästaren Diane Foxington ger dem en chans. Och nog verkar det som att Wolf har ett spirande frö av godhet i sig?

Dreamworks Animation, som ligger bakom den här filmatisering av den australiska barnboksförfattaren Aaron Blabeys böcker om det Tuffa gänget, är en för det mesta pålitlig leverantör av familjevänliga animerade filmer. "Trolls", "Draktränar"-serien, "Kung Fu Panda", "Shrek" och Wallace & Gromit-filmerna som bolaget har producerat är en filmografi som placerar sig flera snäpp ovanför den animerade flodvåg som oftast möter den unga publiken, inte minst på strömningstjänsterna.

"Tuffa gänget" är inget undantag, även om gasen är i botten från start till mål och handlingen sannolikt är för komplex för de allra yngsta tittarna.

Fakta: Tuffa gänget

Originaltitel: The bad guys

Genre: Animerat barnäventyr

Premiär: 13 maj 2022

Svenska röster: Björn Bengtsson, Ole Ornered, Mikaela Ardai Jennefors med flera

Regi: Pierre Perifel

Speltid: 1 timme 40 minuter

Åldersgräns: Barntillåten

Betyg: + + +

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons