Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Filmvärlden sörjer William Friedkin: "ett geni"

"Exorcisten"-regissören William Friedkin avled på måndagen, 87 år gammal. Filmmakaren sörjs nu av kollegor som hyllar hans originalitet.
Film • Publicerad 8 augusti 2023
Regissören William Friedkin gick bort under måndagen. Han är känd för en rad filmklassiker, men också för sitt hetlevrade humör. Nu sörjer filmvärlden hans originalitet. Arkivbild.
Regissören William Friedkin gick bort under måndagen. Han är känd för en rad filmklassiker, men också för sitt hetlevrade humör. Nu sörjer filmvärlden hans originalitet. Arkivbild.Foto: Joel Ryan/AP

Till Hollywood Reporter sade Ellen Burstyn som spelade i "Exorcisten" att "Min vän Bill var ett original; smart, bildad, orädd och galet begåvad. På inspelningen visste han vad han ville ha och och han kunde gå hur långt som helst för att få det och samtidigt vara beredd på att släppa det om han såg att någonting bättre hände. Han var tveklöst ett geni".

Författaren Stephen King skrev på X, före detta Twitter:

Annons

"Väldigt ledsen över att höra om William Friedkin. En djupt begåvad filmmakare. "Exorcisten" (1973) är bra, men för mig är den riktiga klassikern "Fruktans lön" (1977)".

Friedkin hade sin storhetstid på 1970-talet, samtidigt som "Gudfadern"-regissören Francis Ford Coppola, som också gick ut med ett uttalande efter Friedkins död, återgivet av Deadline.

"William Friedkin var min första vän bland min generations filmskapare och jag sörjer förlusten av en mycket älskad kamrat”, skrev den femfaldige Oscarsvinnaren Coppola som menade att alla Friedkins filmer var extraordinära och unika. Inte bara de han var mest känd för som "Lagens våldsamma män", "Exorcisten" och "Fruktans lön".

"Hans älskvärda, hetlevrade personlighet var täckmantel för en vacker, lysande, djupt känslig jätte till man. Det är väldigt svårt att förstå att jag aldrig kommer att njuta av hans sällskap igen, men hans arbete kommer åtminstone att finnas kvar", skrev Francis Ford Coppola.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons