Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Författare stämmer Apple för "Tetris"-kopia

Företagen Apple och The Tetris Company anklagas för att ha filmatiserat en bok om spelet "Tetris" utan författarens tillåtelse. Det rapporterar The Guardian.
Litteratur • Publicerad 9 augusti 2023
"Tetris" är ett av världens mest kända spel. Författaren till boken "The Tetris effect" kräver nu Apple och The Tetris Company på skadestånd för att ha filmatiserat hans bok utan tillstånd. Arkivbild.Foto: Mark Lennihan/AP/TT

Författaren Dan Ackerman, som även är redaktör för tech-nyhetssajten Gizmodo, har lämnat in en stämningsansökan till en federal domstol i Manhattan.

Ackerman hävdar att han skickade sin bok "The Tetris effect" till The Tetris Company 2016, som enligt anklagelsen kopierat bokens innehåll för filmen "Tetris" som släpptes på strömningstjänsten Apple Tv+ i mars 2023.

Annons

Boken beskriver det välkända pusselspelets historia i Sovjetunionen, och kampen för att förvärva de globala licensrättigheterna.

Ackerman hävdar bland annat att filmen utgör brott mot upphovsrätten och har begärt skadestånd på minst sex procent av filmens budget på 80 miljoner dollar (drygt 853 miljoner kronor).

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons