Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Författaren Per Odensten är död

Författaren Per Odensten är död, uppger hans förlag Norstedts. Han avled 42 år efter sin uppmärksammade debut med romanen "Gheel".
Litteratur • Publicerad 19 juli 2023
Författaren Per Odensten har avlidit.
Författaren Per Odensten har avlidit.Foto: Moa Odensten/TT

"En udda fågel i den svenska litteraturfaunan" skriver hans förläggare Håkan Bravinger i en minnestext där han också beskriver Per Odensten som "en av landets mest egensinniga och storslagna författare". Med romanen "Gheel" gjorde Odensten en sensationell debut 1981. Hans förläggare beskriver honom som en mogen och färdig författare redan då.

Den 42-årige folkskolläraren, född 1938 och uppvuxen i Karlskrona, hade skrivit en berättelse om en belgisk stad, Gheel, som sedan medeltiden varit känd som "de galnas stad". Dit vill Strindberg och dit kommer också en grupp religiösa människor från Karlskrona, anförda av ängeln Hjelm.

Annons

Uppföljaren, "En lampa som gör mörker", kom först 18 år senare. De två romanerna är en diptyk som Odensten planerade redan på 1960-talet, skriver Bravinger.

Först i 60-årsåldern slutade Odensten som lärare för att ägna sig på heltid åt författandet. Hans tredje roman "Vänterskans flykt" (2004) handlar om den amerikanska poeten Emily Dickinson som åldrad och sjuk ser sin egen ungdom i en ung kvinna som fått jobb hos familjen. Även i den roman som skulle bli hans sista, "Glossarium" (2020), skildrar han en sjuk kvinna som för att hitta tillbaka vill världen börjar skriva ett slags ordbok.

"Vilka kvinnoöden han avtäckte med exakthet, vilken människokännedom. Och så drabbande att bli varse hur minnet hela tiden är nyckeln till förståelse om en människa och hennes sanna lidelser och förhoppningar" skriver Håkan Bravinger.

Per Odensten fick en rad priser, däribland Svenska Dagbladets litteraturpris och Svenska Akademiens Doblougpris.

Han blev 84 år.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons