Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Frankensteinmuseum planeras i Bath

Kultur • Publicerad 5 juni 2020
Frankensteins monster får ett eget museum i Bath, Storbritannien. Arkivbild.
Frankensteins monster får ett eget museum i Bath, Storbritannien. Arkivbild.Foto: AP/TT

Ett museum tillägnat Frankensteins monster och romanens författare Mary Shelley planeras i staden Bath i sydvästra England, skriver BBC. Mary Shelley bodde i Bath från 1816 och förmodas ha skrivit "Frankenstein" under perioden, då den publicerades 1818.

– "Frankenstin" var den första sci fi-romanen. Det är en av de 100 mest inflytelserika böckerna i litteraturhistorien, men ingen i Bath nämner den någonsin, säger Jonathan Willis, en av initiativtagarna till projektet.

Annons

Bath är annars förknippat med författaren Jane Austen och det nya museet planeras i en byggnad i närheten av det populära Jane Austen-centret. Museet kommer att fokusera både på Mary Shelley och hennes ikoniska romanfigur, monstret som skapas av forskaren Doktor Frankenstein.

Några av Shelleys brev, kläder från tidsperioden och konst inspirerad av romanen kommer att inhysas på museet – men ingen förstautgåva av "Frankenstein". Nyligen såldes en sådan på auktion, signerad av Shelley, för över fyra miljoner kronor.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons