Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Gåtfulla "Raised by wolves" får nystart

Teorierna frodas på nätet om handlingen i den Ridley Scott-producerade tv-serien "Raised by wolves". Och det finns viss risk för att tittarna lämnas med fler frågor än svar när säsong två startar.
Tv • Publicerad 3 februari 2022
Androiden Mother i "Raised by wolves" spelas av Amanda Collin. Pressbild.
Androiden Mother i "Raised by wolves" spelas av Amanda Collin. Pressbild.Foto: Coco van Oppens/HBO Max
Abubakar Salim och Amanda Collin som Father och Mother i "Raised by wolves". Pressbild.
Abubakar Salim och Amanda Collin som Father och Mother i "Raised by wolves". Pressbild.Foto: Coco van Oppens/HBO Max
"Raised by wolves" är en tv-serie som har riktigt hängivna fans. På nätet frodas teorierna om handlingen i serien. Pressbild.
"Raised by wolves" är en tv-serie som har riktigt hängivna fans. På nätet frodas teorierna om handlingen i serien. Pressbild.Foto: Coco Van Oppens/HBO Max

Den 4 februari är det dags att återvända till exoplaneten Kepler-22b, cirka 600 ljusår från jorden. Där fortsätter de två androiderna Mother och Father att ta hand om ”sina” barn, samtidigt som kampen mellan ateister och troende trappas upp.

Skaparen och manusförfattaren Aaron Guzikowski säger till TT att han i princip vet hur allt ska sluta i HBO-serien:

Annons

– Men det kan ske mycket händelsemässigt på vägen dit.

”Raised by wolves” är kanske inte en av de tv-serier det pratas mest om i tv-branschen, men den har vunnit en hängiven skara fans världen över. Aaron Guzikowski berättar om hur spänd han var på att ta del av reaktionerna från tv-tittarna när första säsongen kom – eftersom han haft idén till serien i så många år.

– Det var både nervöst och befriande, och det var fascinerande att läsa alla teorier. Det kändes otroligt skönt att äntligen få visa upp det.

Hemligheter och mystik

"Raised by wolves" är en tv-serie som bygger mycket på hemligheter och mystik, och det är lätt att förstå att fansen kommer med teorier. Det finns också de som är rädda för att serien ska sluta i platt fall, modell ”Lost”.

– Det är som att bygga ett hus. Du har ramverket, men det kan hända något medan du bygger som gör att du vill förändra. Storyn börjar tala med dig, det blir en kreativ feedback där historien berättar för dig vart den vill ta vägen.

Guzikowski ser science fiction som ett utmärkt medel att berätta om och tackla dagens problem i samhället.

– Om man tar dagens problem och sätter dem på en annan planet, då kan man berätta om dem på ett djupare sätt. Du blir inte distraherad av nutiden, säger han och fortsätter:

– Man kan verkligen utforska intressanta idéer och ämnen, när man tar bort alla skyddande lager.

"Måste vara vaken"

Ödet kontra vetenskapen är ett ämne seriens skapare har funderat en hel del över.

– Man måste vara vaken. Den rätta vägen, vad är det? Det är så lätt att vi startar konflikter när vi inte riktigt lyssnar på varandra. Vi har alla mer gemensamt än det som skiljer oss åt. Jag har funderat mycket över vilka problem vi skulle ta med oss om vi flyttade till en annan planet.

Fakta: Aaron Guzikowski

Ålder: 48 år.

Familj: Makan Alison Hope Guzikowski.

Bor: I Los Angeles.

Yrke: Manusförfattare, producent.

Tidigare: Manus till ”Prisoners”, ”The red road”, ”Papillon”, ”Raised by wolves” (också producent).

Aktuell: Som manusförfattare/producent för “Raised by wolves 2” som har premiär på HBO Max den 4 februari.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons