Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Gröna Lund skärper säkerheten

Efter Säpos besked om höjd terrorhotnivå har Gröna Lund i Stockholm beslutat att förstärka sina nuvarande säkerhetsrutiner. Stockholm Live däremot framhåller att anpassningen till det nya läget redan har skett.
Kultur • Publicerad 17 augusti 2023
Gröna Lund förstärker säkerheten under konserterna. Arkivbild.
Gröna Lund förstärker säkerheten under konserterna. Arkivbild.Foto: Stina Stjernkvist/TT

På nöjesparken Gröna Lund pågår konsertsäsongen för fullt, och alla planerade konserter ska genomföras som planerat, enligt Max Lagerbäck, t f informationschef.

– Vi lyssnade på presskonferensen och ett budskap som framgick tydligt var att människor ska fortsätta att leva sina liv som vanligt, men vara mer vaksamma. Och det här är ett begränsat utrymme med inpassagekontroller, säger han.

Annons

Han framhåller att Gröna Lund redan har ett säkerhetsarbete som består av säkerhetskontroller vid entrén och vakter i parken.

– I år har vi även uppdaterat vår kameraövervakning för att kunna förhindra incidenter.

"Inget plötsligt"

För Stockholm Live, som driver Avicii Arena, Friends Arena, Tele2 Arena, Hovet och Annexet samt även Södra Teatern i Stockholm, kommer det förhöjda terrorhotläget inte som någon nyhet. Säkerhetschefen Tobias Runnfelt utesluter inte fler åtgärder men framhåller att mycket redan har gjorts för att höja säkerheten.

– Det är inget plötsligt som inträffat, vi har sett den här utvecklingen under ganska lång tid. Tillsammans med myndigheter och andra har vi velat förstå vad det här betyder och har också anpassat oss. Vi fortsätter på inslagen väg.

Vid alla större konserter visiteras publiken som också får gå igenom en säkerhetsbåge. Tobias Runnfelt framhåller att man har ett tätare samarbete med myndigheter och arrangörer, att personalen utbildats och att vaksamheten blivit större.

– Det är en kunskaps- och kompetensfråga hos oss men också hos allmänheten, om man ser något och vill rapportera ska vi finnas där.

"Mer på tårna nu"

Också på SVT ser man allvarligt på läget.

– Vi genomför förstärkningsåtgärder och vi måste precis som alla andra öka vår vaksamhet och vara noga med att följa rutinerna. För oss handlar det om både evenemang och en stor utrikesverksamhet med medarbetare i högriskområden, säger SVT:s vice VD Anne Lagercrantz.

Även Joppe Pihlgren vd för branschorganisationen Svensk Live, som samlar arrangörer av livemusik, framhåller att medlemmarna redan nu samarbetar med polisen. Inför konserterna görs olika säkerhetsbedömningar

– Det är väldigt genomarbetat, vi har också haft kurser för våra medlemmar som också varit med och gjort en säkerhetshandbok med MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, red:s anmärkning). Det är en viktig fråga för oss. Nu höjs säkerhetstänket ytterligare, folk är väl mer på tårna nu.

"Det är skit"

Annons

Joppe Pihlgren framhåller samtidigt vikten av ett fortsatt öppet samhälle.

– Vi har modeller att arbeta efter, vi fortsätter att lyssna på polisen som lyssnar på Säpo. Men det är skit att vi lever i ett samhälle där man bedömer att säkerhetsläget är sämre.

För Bokmässan i Göteborg är insatser för säkerheten en obligatorisk del av arrangemanget. Huruvida de blir fler eller annorlunda i år jämför med tidigare kan Frida Edman, chef för Bokmässan, ännu inte säga.

– Vi har en robust säkerhetsorganisation och nära samverkan med Polismyndigheten och Säkerhetspolisen. Som standard tillämpar vi manuella väskkontroller. Vi har även hög närvaro av säkerhetspersonal och tydlig polisiär närvaro, säger Frida Edman.

Fakta: Fler kommentarer om det nya hotläget

Kristoffer Talltorp, presschef på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm:

– Vi är redan nu vana vid ett aktivt säkerhetsarbete. Exakt vilka ytterligare åtgärder vi nu genomför kan vi inte gå in på i detalj, men vi har en beredskap och en organisation på plats för att våra besökare och personal ska kunna känna sig trygga. Vi har sedan tidigare ett väldigt bra samarbete med polisen och stadens säkerhetsorganisation, detta har redan intensifierats.

Karolina Moberg, marknadschef på Live Nation, skriver i ett mejl att man har gott om säkerhetspersonal:

"Vi kan av säkerhetsskäl inte kommentera detaljer i vårt säkerhetsarbete kring konserter och evenemang, men vi kan säga att våra riskanalyser och säkerhetsplaneringar utförs i direkt samråd med berörda parter inklusive myndigheter och säkerhetsarbetet är även alltid situationsanpassat", skriver hon.

Karolina Moberg

Mårten Westlund, kommunikationschef på Liseberg i Göteborg, säger till SVT att nöjesparken redan har ett "välutvecklat säkerhetsarbete".

– Vi har stärkt vår omvärldsbevakning, sänkt tröskeln för inrapportering av avvikande händelser i parken, säger han.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons