Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Hédi Frieds barnbok om Förintelsen blir film

Litteratur • Publicerad 8 september 2022
Hédi Fried (mitten) skrev om Förintelsen för barn, tillsammans med illustratören Stina Wirsén. Arkivbild.
Hédi Fried (mitten) skrev om Förintelsen för barn, tillsammans med illustratören Stina Wirsén. Arkivbild.Foto: Naina Helén Jåma/TT

Författaren och föreläsaren Hédi Frieds och illustratören Stina Wirséns barnbok om Förintelsen blir animerad film, skriver Dagens Nyheter. "Historien om Bodri" kom 2019 och skildrar hur den lilla flickan Hédi levde ett gott liv med hunden Bodri och bästa vännen Marika, tills Adolf Hitler började styra landet. Boken är den första där Fried skildrar för små barn hur hon i barndomen utsattes för nazisternas förföljelse av judar.

– Det finns ingen särskild åldersgräns för när man kan börja berätta om det här för barn. Barn förstår tidigt, redan innan de förstår att de har förstått, sade hon då till TT.

Annons

Stina Wirsén hoppades att boken skulle ge ringar på vattnet.

– I en hotfull tid ger det hopp att göra något konkret. Bara den här boken kan få en enda människa att rösta på något annat eller att tänka annorlunda är det värt det, sade hon då till TT.

Stina Wirsén har omvandlat originaltexten till filmmanus samt regisserat och tecknat den tolv minuter långa filmen i samarbete med animatörer. Den kommer att översättas till de svenska minoritetsspråken och har premiär på Folkets bio i höst och senare på UR.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons