Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Hiphop-tung laguppställning på Super Bowl

Några av världens största hiphop-artister, men också anklagelser om sexuella övergrepp. I natt är det dags för legendarisk tv-underhållning: halvtidsshowen i Super Bowl.
Nöje • Publicerad 13 februari 2022
Kendrick Lamar, Mary J Blige, Snoop Dogg, Eminem och Dr Dre uppträder tillsammans på Super Bowl.
Kendrick Lamar, Mary J Blige, Snoop Dogg, Eminem och Dr Dre uppträder tillsammans på Super Bowl.Foto: AP/TT

Super Bowl, finalen i den amerikanska fotbollsligan NFL, är USA:s absolut största tv-sändning – och underhållningen i halvtid ses varje år av omkring 100 miljoner tittare. Det betalas fantasisummor för reklamtid under sändningen och världens största artister står på kö för att uppträda i halvtid.

Stämning mot Snoop Dogg

Nattens laguppställning på artistsidan är ovanligt hiphoptung. Musikmogulen Dr Dre tar med sig Snoop Dogg, Kendrick Lamar och Eminem till Super Bowl-scenen där de även får sällskap av Mary J Blige, som ofta kallas "drottningen av hiphop-soul".

Annons

Det har utlovats ett "oförglömligt kulturellt ögonblick", men i veckan riktades anklagelser mot Snoop Dogg om sexuella övergrepp och det har därför varit osäkert om han skulle kunna medverka i showen eftersom NFL har en strikt policy om att ta avstånd från sexuellt våld. Det är en av rapparens före detta dansare som anklagar honom för att ha begått sexuella övergrepp mot henne för nio år sedan.

Snoop Dogg ska enligt stämningen ha tvingat kvinnan att utföra oralsex i samband med att han filmade tv-showen "Snoop Dogg's double G News Network" 2013. Snoop Dogg och hans advokater nekar till alla anklagelser och menar å sin sida att stämningen är ett försök att svärta ned honom inför just Super Bowl.

Teckenspråk

På årets halvtidsshow medverkar även för första gången två döva artister. Warren "Wawa" Snipe, rappare, författare och artist, och hiphopartisten Sean Forbes kommer att använda sina händer och kropps- och ansiktsuttryck för att tolka musik av de övriga stjärnorna. Enligt Forbes gör de det för att representera alla döva och för att få folk mer medvetna om teckenspråk.

"Jag hade aldrig på en miljon år kunnat drömma om det här. Som en underhållare är det här det högsta du kan nå. Det är den största scenen i världen", har han tidigare sagt i en intervju med AP.

Snipe var med redan på förra årets Super Bowl och tecknade då den amerikanska nationalsången och "America the beautiful".

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons