Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Ikoniska verk av Vermeer i unik utställning

Rijksmuseum i Amsterdam har samlat 27 av de 35 kända målningarna av 1600-talskonstnären Vermeer i en unik utställning som öppnas i februari.
Konst • Publicerad 9 september 2022
Johannes Vermeers "Mjölkjungfrun" är ett av verken som kommer att visas i en unik utställning på Amsterdams Rijksmuseum nästa år.
Johannes Vermeers "Mjölkjungfrun" är ett av verken som kommer att visas i en unik utställning på Amsterdams Rijksmuseum nästa år.Foto: Peter Dejong/AP
Rijksmuseums chef Taco Dibbits kallar Johannes Vermeer en av världens mest kända konstnärer, mycket på grund av det lugn som hans målningar utstrålar.
Rijksmuseums chef Taco Dibbits kallar Johannes Vermeer en av världens mest kända konstnärer, mycket på grund av det lugn som hans målningar utstrålar.Foto: Peter Dejong/AP

Den nederländske konstnären Johannes Vermeer (1632–1675) är känd för sina realistiska vardagsmotiv. "Flicka med pärlörhänge" och "Mjölkjungfrun" är två av de mest kända målningarna som sägs vara lika betydelsefulla för holländsk konst som verk av Vincent van Gogh eller Rembrandt.

– Hans målningar utstrålar en enkelhet och stillhet där ett lugnande inre ljus strålar ut från duken, säger Taco Dibbits, chef för Rijksmuseum, vid en pressträff.

Annons

Utställningen öppnas den 10 februari. Det är första gången på över ett kvarts sekel som så många av Vermeers målningar kommer att befinna sig under samma tak. Bland annat har konstmuseet Frick Collection i New York lånat ut sina tre Vermeer.

Balsam för själen

– Det är det som gör den här utställningen så unik. Vi kan visa de här målningarna bara för att Frick är stängt för renovering. När renoveringen väl är klar kommer de aldrig att lämna New York igen, säger Taco Dibbits.

Med sina vardagliga scener, som en kökspiga som häller upp mjölk, människor som pratar och ett nästan nonchalant porträtt av ett hembiträde, skapar Vermeer en känsla av lugn som enligt Dibbits drygt 350 år senare "fungerar som balsam för själen i dagens turbulenta tider".

– Å ena sidan går man in i 1600-talet, å andra sidan – eftersom de skildrar vardagen – är de otroligt moderna, säger han.

Strävade mot enkelhet

Rijksmuseum i Amsterdam har låtit undersöka "Mjölkjungfrun" och upptäckt att den stora osmyckade vita väggen bakom flickan inte alltid sett ut så. Med en speciell teknologi upptäcktes en skiss under det sista färglagret som visar en mer rörig bakgrund med både en hållare för kannan och en eldkorg.

– Vermeer tänkte förmodligen om och satsade på en distinkt vit bakgrund i stället, vilket föregick en stor utveckling inom konsten. Ett strävande mot enkelhet kan vara mycket svårt att komma fram till – och det är vad vi fortfarande beundrar så mycket i dag, säger Taco Dibbits.

Utställningen visas från den 10 februari till 4 juni 2023.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons