Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Irland ger kulturarbetare basinkomst

Nöje/Kultur • Publicerad 8 januari 2022
Musiker och andra kulturarbetare ska få en basinkomst av den irländska staten. Arkivbild.
Musiker och andra kulturarbetare ska få en basinkomst av den irländska staten. Arkivbild.Foto: Patrick Sörquist / TT

Musiker, skådespelare och andra kulturarbetare ska få en basinkomst av den irländska staten i tre år, uppger BBC News. Initiativet är ett led i försöken att stötta den pandemidrabbade kultur- och nöjesbranschen.

Det är ännu inte klart hur många som ska omfattas av utbetalningarna, men i nuläget ser det ut att kunna gälla runt 2 000 personer. Tanken är att en basinkomst om motsvarande 108 kronor i timmen betalas ut en gång i veckan så att kulturarbetarna kan fortsätta i branschen trots inställda konserter och föreställningar.

Projektet Basic Income for the Arts har av kulturministern Catherine Martin kallats för en "en gång i generationen-åtgärd". Just nu är förslaget på hur det ska utformas ute på remiss, med deadline den 27 januari. Allt som allt beräknas initiativet kosta den irländska staten drygt 250 miljoner kronor.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons