Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Jireel sjunger om sex sorters kärlek

Egentligen skulle Jireel släppa ett mörkt album om personliga problem hemma.
I januari var allting klart – men i sista stund skrotade 20-åringen allt.
I stället valde han att djupdyka i kärleken.
Musik • Publicerad 1 juni 2020
Jireel hade ett album klart i januari, men valde att skrota allt och börja om efterson han inte var nöjd. "När man släpper en låt kommer den att vara där för evigt. När jag är gammal vill jag vara stolt över vad jag har släppt till folket, inte känna att jag ångrar någonting", säger Jireel.
Jireel hade ett album klart i januari, men valde att skrota allt och börja om efterson han inte var nöjd. "När man släpper en låt kommer den att vara där för evigt. När jag är gammal vill jag vara stolt över vad jag har släppt till folket, inte känna att jag ångrar någonting", säger Jireel.Foto: Jessica Gow/TT
Jireel är aktuell med albumet "Sex känslor", inspirerat av hans egna erfarenheter från de senaste två åren.
Jireel är aktuell med albumet "Sex känslor", inspirerat av hans egna erfarenheter från de senaste två åren.Foto: Jessica Gow/TT
Det blir inga spelningar och den internationella satsningen är inställd – men för Jireel har pandemin trots allt fört med sig en välbehövlig paus. "De senaste tre till fyra åren har jag bara gått i skolan och gjort musik. Vaknat, tränat pluggat och sedan till studion, det har bara varit på repeat, och sedan turné på det", säger Jireel.
Det blir inga spelningar och den internationella satsningen är inställd – men för Jireel har pandemin trots allt fört med sig en välbehövlig paus. "De senaste tre till fyra åren har jag bara gått i skolan och gjort musik. Vaknat, tränat pluggat och sedan till studion, det har bara varit på repeat, och sedan turné på det", säger Jireel.Foto: Jessica Gow/TT
Jireel är aktuell med det nya albumet "Sex känslor".
Jireel är aktuell med det nya albumet "Sex känslor".Foto: Jessica Gow/TT

Coronapandemin må ha skapat problem för Jireels karriär – förutom uteblivna spelningar har även den internationella satsningen satts på is. Jireel hade tänkt släppa ett projekt på portugisiska och samarbeta med latinartister, men det får vänta.

Samtidigt har det tillfälliga stoppet från det vanliga livet inneburit en välbehövlig paus för hiphopartisten. De senaste åren har Jireel inte bara kammat hem Musiksveriges tyngsta priser, han har även varvat turnerandet med gymnasiet och studenten. Han beskriver det som år av "att vakna, träna, plugga, och sedan gå till studion, på repeat".

"Var inte redo"

Annons

Bakom artistpersonan döljer sig en perfektionist med stora krav på sig själv. I januari i år hade Jireel färdiginspelat ett album som han tänkte släppa – men ändrade sig i sista stund.

– Allting måste vara som jag vill när det kommer till min kreativa sida, och om allt inte är perfekt gör jag om det tills det blir som jag vill, säger Jireel.

Det andra albumet beskriver han som personligt, om problem hemma.

– Den var mer "deep" och ljudbilden var jättemörk. Men jag kände mig inte redo att släppa ett sådant album, jag ville släppa ett som har lite mer liv och som alla kan relatera till, berättar Jireel.

"Gått igenom mycket"

Pressen att släppa någonting nytt sedan fullängdaren "18" från 2018 fanns samtidigt där. Jireel kastade sig in i studion igen och kunde göra tre till fyra låtar på en kväll. Han valde ett ämne som han själv har funderat över mycket de senaste åren – "Sex känslor" tar upp kärlek ut flera olika perspektiv.

– Från att jag var 18 har jag gått igenom mycket när det kommer till förhållanden och relationer. Jag har träffat många nya människor, sedan har det inte funkat och man har gått vidare och träffat någon annan. Jag har fått så mycket erfarenhet och jag kände mig inspirerad på den fronten, berättar han.

Även på den nya plattan är coronakrisen närvarande. I musikvideon till "Chérie" dansar en kvinna i ett folktomt Stockholms med ett munskydd av diamantliknande stenar. Själv tillbringar Jireel mesta delen av tiden hemma eller i studion, och använder armbågen i stället för handen när han hälsar.

– Tanken var först och främst att visa att folk måste vara försiktiga och ta hand som sig, det var budskapet med hela videon, säger Jireel.

Efter att ha släppt tre album, tilldelats både Grammis- och P3 Guld-statyetter blir det till sommaren dags för en ny milstolpe i Jireels liv: att flytta hemifrån.

– Jag gillar att vara själv mycket, jag har fyra småsyskon och mamma hemma, så jag har inte så mycket tid at vara själva. Jag tror det bästa är att jag får ta hand om mig själv nu och växa som person, säger han.

Fakta: Jireel

Jireel föddes den 29 mars 2000.

Han är uppvuxen i Rågsved i Stockholm tillsammans med nio syskon.

2017 släppte han sitt första album, "Jettad". Året därpå kom den andra fullängdaren "18".

2018 utsågs han till årets nykomling på Grammisgalan, året därpå vann han i kategorin årets hiphop. Han har även tilldelats pris som årets artist på P3 Guld-galan 2018.

Nu är Jireel aktuell med "Sex känslor", som släpps den 5 juni.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons