Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Journalisten Anna-Maria Hagerfors är död

Journalisten och författaren Anna-Maria Hagerfors har avlidit, 81 år gammal.
Kultur • Publicerad 5 februari 2022
Journalisten och författaren Anna-Maria Hagerfors har avlidit.
Journalisten och författaren Anna-Maria Hagerfors har avlidit.Foto: Privat/TT

Hon började arbeta som journalist på Dagens Nyheter 1969 och är också författare till en rad böcker och tv-pjäser.

– Anna-Maria var en stark profil i tidningen och en stilbildare, inte minst i den berättande journalistiken på 1980- och 90-talen. Hon var reportern som skickades ut när vi som läsare skulle förstå viktiga händelser. Jag hade förmånen att få träffa henne som ny på tidningen. Hon bjöd generöst på sin tid och delade med sig av sina erfarenheter. Vi är många som saknar Anna-Maria, säger chefredaktör Peter Wolodarski i en kommentar i Dagens Nyheter.

Annons

Bland hennes verk märks romanen "En folkhemsk bok" (1974), debattböckerna "När vi ska dö" (1975) och "Gift över tredje världen" (1983) samt minnesboken "Århundradets Astrid" om Astrid Lindgren som gavs ut 2002.

Hon tilldelades Publicistklubbens Guldpenna 1989 samt Ture Nerman-priset 2002. Hagerfors var fram till 1978 gift med Olof Buckard, med vilken hon har adoptivsonen Hannes.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons