Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Klimataktion mot Monettavla på Nationalmuseum

Två kvinnor har anhållits misstänkta för grov skadegörelse efter en aktion på Nationalmuseum i Stockholm. Klimatrörelsen Återställ våtmarker har tagit på sig ansvaret för aktionen.
Kultur • Publicerad 14 juni 2023
Två kvinnor har anhållits misstänkta för grov skadegörelse på Nationalmuseum i Stockholm. Arkivbild.
Två kvinnor har anhållits misstänkta för grov skadegörelse på Nationalmuseum i Stockholm. Arkivbild.Foto: Stina Stjernkvist/TT

"Två personer kastade någon sorts färg på ett konstverk av konstnären Monet i utställningen Trädgården och limmade sedan fast sig i ramen", skriver Hanna Tottmar, presstalesperson på Nationalmuseum, i ett mejl till TT.

Aktionen genomfördes vid 14.30-tiden på onsdagen. Återställ våtmarker uppger att två aktivister limmade fast sig i tavlans skyddsglas och satte röda handavtryck på glaset.

Annons

– Tavlan är inte förstörd och tavlan är inte påverkad, säger Roxy Farhat, presstalesperson för Återställ våtmarker, till Expressen.

Anhölls av åklagare

Men polisen utesluter inte att tavlan av den franske impressionisten är skadad.

– Vi rubricerar händelsen som grov skadegörelse och det är för att vi befarar att konstverket har tagit skada. Men det kommer att krävas närmare undersökning av konstverket för att få svar på den frågan, säger polisens presstalesperson Daniel Wikdahl till TT.

De båda kvinnorna, som är i 25- och 30-årsåldern, greps på platsen och anhölls senare av åklagare under onsdagskvällen.

Polisen har kontrollerat andra personer som kan ha koppling till aktionen, men inga fler gripanden har gjorts.

"Är oacceptabelt"

Nationalmuseum höll öppet som vanligt under resten av dagen, men utställningen "Trädgården" var stängd.

– Vi tar naturligtvis avstånd från aktioner där konst eller kulturarv riskerar att komma till skada. Kulturarvet har ett stort symbolvärde och det är oacceptabelt att attackera eller förstöra det, oavsett syfte, säger Per Hedström, vikarierande överintendent på Nationalmuseum.

Rättad: I en tidigare version av textens angavs fel veckodag.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons