Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Konstfacksdesign väcks till liv av regnet

Som sitt slutprojekt vid Konstfack skapar studenten Erik Valbo objekt som vaknar till liv när det regnar. Han hoppas att verken "Rainwaves" och "Raindance" ska föra oss närmre naturen.
Konst • Publicerad 6 juni 2020
"Rainwaves" är en ljudskulptur i rostfritt stål. Pressbild.
"Rainwaves" är en ljudskulptur i rostfritt stål. Pressbild.Foto: Erik Vallbo
Regndropparna skapar musik i "Rainwaves". Pressbild.
Regndropparna skapar musik i "Rainwaves". Pressbild.Foto: Erik Vallbo
"Raindance" blir en optisk lins som gör regnets rörelser till ett konstverk. Pressbild.
"Raindance" blir en optisk lins som gör regnets rörelser till ett konstverk. Pressbild.Foto: Erik Vallbo

– Vi har blivit bortskämda med att vi kan sätta på AC när vi behöver fräsch luft och kranen när vi behöver vatten. Människan har tappat kopplingen till regnvatten. Det jag vill göra är att få oss att omvärdera det och skapa en positiv upplevelse, där vi kan se regn i ett nytt ljus, säger han.

Lyssna till musiken

Hans ena slutprojekt under utbildningen, "Rainwaves", är en ljudskulptur i rostfritt stål som samlar upp regnvatten och ger det riktning nedåt i en regntrappa. Den som tar del av verket ska kunna ställa sig under skulpturen och lyssna till musiken som regndropparna skapar.

Annons

– När regnvattnet slår mot membranen spelas olika toner. Jag ville väcka en nyfikenhet kring vad som händer, utan att man förstår direkt exakt hur det går till.

"Raindance" är en ljuslykta av handblåst glas. När regnet samlas i den blir den en levande optisk lins som via lampans sken gör en ljusprojektion på marken. Erik Vallbo har samarbetat med Göteborgs Stads projekt "Rain Gothenburg" och utgått från Seminarieparken i Göteborg.

– Jag var där och upplevde parken, pratade med människor som gick genom den och det jag tog med mig var att det är en väldigt mörk park som upplevs lite läskig på natten. Det regnade förstås när jag var där och det fanns inget ställe att ta skydd, säger han.

"Sätter i gång magin"

Än så länge finns "Rainwaves" och "Raindance" i Konstfacks popup-utställning Off-site i Lusthuset i Spökparken i Stockholm. Förhoppningen är dock att ljudskulpturen ska kunna byggas ut och kanske visas i Göteborg nästa år, vid stadens jubileum.

– Det roligaste har varit att jobba med något man inte kan kontrollera. Det är regnet som sätter i gång magin, säger Erik Vallbo.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons