Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Kriget i Mariupol skildras i Cannes

Film • Publicerad 15 maj 2022
Cannesfestivalens chefer Thierry Fremaux och Pierre Lescure har inkluderat flera filmer om Ukraina i programmet. Arkivbild.
Cannesfestivalens chefer Thierry Fremaux och Pierre Lescure har inkluderat flera filmer om Ukraina i programmet. Arkivbild.Foto: Francois Mori/AP

Kriget i Ukraina uppmärksammas på Cannesfestivalen bland annat genom visningar av flera ukrainska filmer, däribland Sergei Loznitsas dokumentär “The Natural history of destruction".

Även den litauiske filmaren Mantas Kvedaravicius dokumentär "Mariupolis 2" ska visas. Kvedaravicius mördades av ryska soldater i Mariupol i april i år när han jobbade med filmen, uppger Cannesfestivalen på sin hemsida. Hans flickvän Hanna Bilobrova var med honom. Hon lyckades ta hem det som han hade filmat och har sedan klippt filmen tillsammans med Dounia Sichov. Kvedaravicius, som också hade doktorerat i antropologi, ville vittna om krigets verklighet "så långt bort som möjligt från politikers och mediers agitation".

Annons

Han har tidigare gjort filmerna "Barzakh" (2011), "Mariupolis" (2016) och "Partenon" (2019). Tidigare i år återvände han till Donbass i Ukraina för att träffa de människor som han filmade under 2014 och 2015.

Årets Cannesfestival inleds på tisdag.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons