Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Kriget splittrar ryska artister

Rysslands krig i Ukraina splittrar ryska artister. Punkaren Vladimir Kotlyarov, sångare i bandet Pornofilmy, valde att flytta till Georgien i protest.
Musik • Publicerad 7 juni 2023
Jurij Sjevtjuk, rysk artist och poet, har fått böter och tvingats ställa in konserter. Arkivbild.
Jurij Sjevtjuk, rysk artist och poet, har fått böter och tvingats ställa in konserter. Arkivbild.Foto: Dmitry Lovetsky/AP/TT

– Det äcklade mig att vara i ett samhälle som praktiskt taget inte reagerade på att kriget hade börjat, säger han till AFP inför en konsert i den armeniska staden Jerevan där fler ryska band som tagit ställning mot kriget uppträder.

– Jag förstod att det skulle vara väldigt svårt för mig att leva bland de likgiltiga, fortsätter Vladimir Kotlyarov, men berättar också att kriget fick honom att rasa ner i "ett svart hål". Under flera månader kunde han inte skriva något alls tills han till slut lyckades göra musik igen. Tillsammans med sitt band har han organiserat välgörenhetskonserter till förmån för ukrainska flyktingar.

Annons

Även den ryska popdrottningen Alla Pugatjova tillhör dem som lämnat Ryssland. Bland de oppositionella som i stället valt att stanna finns Jurij Sjevtjuk som tvingats böta och som också har fått konserter inställda sedan han kritiserat kriget.

Men i Ryssland finns också artister som öppet står på regimens sida, som Shaman, en popsångare som slagit igenom med patriotiska låtar som "Jag är rysk".

Just den videon har setts 35 miljoner gånger på Youtube. Han tackade nej till intervju med AFP.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons