Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Kulturen som lyfts under Almedalsveckan

Att skilja på verk och person, barns rätt till kulturskola och en avslöjande bok om SD – det är några av kulturfrågorna som diskuteras under Almedalen. Här är sex punkter från sommarens kulturpolitiska möten.
Kultur • Publicerad 1 juli 2022
Ska man skilja på musik och verk när priser delas ut – det är en av de frågor som diskuteras under Almedalen.
Ska man skilja på musik och verk när priser delas ut – det är en av de frågor som diskuteras under Almedalen.Foto: Jessica Gow/TT

Nationell kulturpolitik i Norden

Vad behöver en nationell kulturpolitik vara i dag, i de nordiska länderna? Det är en fråga som lyfts av Myndigheten för kulturanalys och Cupore. Det handlar bland annat om hur kulturpolitiken förhåller sig till områden som utbildningspolitik och försvars- och säkerhetspolitik. Och ska konstnärspolitiken vara nordisk, nationell eller internationell?

Annons

Några av de som deltar är Maria Hirvi-Ijäs, filosofie doktor i konstvetenskap och specialforskare vid Cupore och Jenny Johannisson, analytiker och ställföreträdande myndighetschef vid Myndigheten för kulturanalys.

3 juli

Behövs bemannade skolbibliotek?

Mer än hälften av Sveriges elever saknar ett bemannat skolbibliotek – trots att myndigheter, forskning och många beslutsfattare ser att skolbibliotek med bibliotekarier stärker elevers lärande och källkritiska kunskap.

Nu diskuterar politiker frågan med bland andra Chiara Bergmark, förbundsordförande för Elevernas riksförbund och Anna Troberg, förbundsordförande för fackförbundet DIK. Bland annat ska man prata om varför förslaget som den statliga utredningen förde fram förra året om att skriva in i skollagen att skolbiblioteken ska bemannas, fortfarande inte har blivit verklighet.

4 juli.

I glappet mellan kulturpolitik och näringspolitik

Spoken word-poeten Agnes Török och regissören Carolina Frände är två av dem som diskuterar konstnärers roll som egenföretagare, en fråga som aktualiserades inte minst under coronapandemins utmaningar. I augusti presenterar också den statliga utredningen Kreativa Sverige en tioårig strategi för hur företag inom kulturella och kreativa näringar ska främjas.

4 juli

Skilja på verk och person?

Annons

"Förövare och gärningspersoner" kommer inte längre att tilldelas Musikförläggarnas pris. Det adderade nytt bränsle till diskussionen om huruvida prisutdelare ska skilja på verk och person. Här möts experter på inkludering och yttrandefrihet med artister som Namo "Lilla Namo" Marouf och musikjournalisten Johannes Cakar för att vända och vrida på frågan ytterligare.

4 juli

Innovativa förslag till barnkultur

Innovation och deltagande, så ska barn få tillgång till kultur. Det handlar det om när Kulturskolerådet berättar om sitt treåriga projekt "Ungas inflytande", där man försöker forma ett nätverk som tillåter unga att kunna påverka kulturskolan.

Örebro kommun presenterar också hur dess nya kulturhus gör innovativa och gränsöverskridande samarbeten mellan kulturskola, gymnasium, bibliotek, konsthall och konserthus i staden.

4 juli.

Boken ”Svart på vitt — om Sverigedemokraterna”

På Sverigedemokraternas dag i Almedalen ges en ny bok ut som synar partiet i sömmarna. Anna-Lena Lodenius skrev sin första bok om SD bara tre år efter att partiet hade bildats. Nu tar hon upp bland annat partikulturen, ideologiska förskjutningar och varför partiet lockar så många arbetarväljare. Själv poängterar Lodenius att partiets kärna är oförändrad: SD:s dröm om ett etniskt homogent Sverige utan påverkan från andra kulturer och religioner lever vidare.

6 juli.

Värdet med humaniora

Annons

I tider av kris kan det tyckas viktigt att tänka på vår existentiella hälsa, åtminstone framhåller WHO just det. På ett seminarium diskuterar bland andra läkare och musikterapeuter kulturens roll för vårt mående. Går det att prata om hälsofrämjande effekter av kulturen, utan att tappa bort kulturens egenvärde?

Ett annat seminarium som tangerar samma ämne tar upp att humanister inte är särskilt bra på att kommunicera vikten av humaniora. Här ställs frågan om svenska humanister behöver bli mer strategiska.

6 juli respektive 4 juli.

Fakta: Kultur i Almedalen

Almedalsveckan pågår 3–7 juli på Gotland.

"Kultur i Almedalen" arrangeras av Svensk Scenkonst och Sveriges Museer tillsammans med Länsteatern på Gotland och Gotlands Museum den 3–5 juli. Sammanlagt hålls ett 20-tal seminarier.

Samtliga seminarieprogram under Kultur i Almedalen 2022 direktsänds och kan ses i Almedalsveckans officiella Playkanal och Kultur i Almedalens Youtube-kanal.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons