Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Kulturvärlden sluter upp för Ukraina

Nu sluter den svenska kulturvärlden upp för Ukraina. Svenska Pen ordnar manifestation med uppläsning av ukrainska författare. Robert Fux och Stina Oscarson tog saken i egna händer och ordnade en fysisk insamling.
Kultur • Publicerad 1 mars 2022
Dramatikern Stina Oscarson och skådespelaren Robert Fux på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm har startat en insamling till Ukraina.
Dramatikern Stina Oscarson och skådespelaren Robert Fux på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm har startat en insamling till Ukraina.Foto: Christine Olsson/TT

Skådespelaren Robert Fux tar emot saker som matvaror, kläder och receptfri medicin för att skicka vidare till Ukraina. I sin loge på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm har han kunnat upprätta ett tillfälligt lager. Initiativet driver han tillsammans med dramatikern och kulturskribenten Stina Oscarson.

– Det var Stina som blev kontaktad av svensk-ukrainare och det är privatpersoner med koppling till Ukraina som agerar chaufförer. Vi kallar det en mellanmänsklig hjälpkonvoj. I går gick första lastbilen till Kiev fullastad med förnödenheter, säger Robert Fux.

Annons

Hans och Stina Oscarsons insamling har spridits via sociala medier och intresset har varit stort.

– Först tänkte vi bara skänka kläder, men folk kom med massor av saker så det växte väldigt snabbt. Jag är tacksam att jag får använda Stadsteaterns lokaler, trots att det är ett privat initiativ. Vi är väldigt noggranna med att uppmuntra att fortsätta stödja de stora organisationerna som finns på plats och arbetar långsiktigt.

Upplåta husrum

Författarförbundet gick under måndagen ut med en förfrågan till sina medlemmar om att upplåta husrum för författarkollegor på flykt.

– Alla undrar ju "vad kan vi göra?" och det här är något konkret. Att låta någon som är på flykt bo hos sig en längre tid. Vi som förbund kommer sedan att hantera de här förfrågningarna och agera förmedling, säger ordförande Grethe Rottböll.

Tidskriften 20tal arrangerar tillsammans med Svenska Pen och Översättarcentrum manifestationer till stöd för ukrainska författare på fem platser i Sverige under onsdagen, bland annat Bonniers Konsthall i Stockholm och Uppsala Stadsteater.

– Det kommer att läsas upp översatta texter av ukrainska författare, även på ukrainska och ryska som ett sätt att uppmärksamma ukrainsk litteratur, säger Jesper Bengtsson, ordförande i Svenska Pen.

Samma dag sker en stor manifestation på Sergels torg, arrangerad av Östgrupperna, där Svenska Pen medverkar. Man är också på väg att starta en insamling via förbundets akutfond.

– Syftet är att stötta ukrainska författare på flykt i första läget och i nästa led författare som blir kvar i Ukraina. Det är samma sak som Belarus i fjol, många som gick i exil hamnade paradoxalt nog i Ukraina. Och nu måste de sannolikt fly därifrån, säger Jesper Bengtsson.

Kan inte garantera

Ytterligare minst en lastbil kommer att köra ned till Kiev under veckan från insamlingen på Kulturhuset Stadsteatern.

– Vi kände att vi måste göra någonting. Finns det en möjlighet att hjälpa måste man ta den chansen. Nästa transport går senare i veckan. Så man kan fortfarande lämna in på Stadsteatern i biljettkassorna och sedan packar och organiserar jag och Stina, säger Robert Fux.

Annons

TT: Hur säkra är ni på att hjälpen kommer fram?

– Vi vet ju vilka människor som kör och vilka som tar emot. Det finns stora nätverk som är berett på de här leveranserna. Men det är krig, så vi kan inte garantera någonting i det här läget. Det vi vet är att alla kommer göra sitt bästa för att den här hjälpkonvojen ska nå fram till huvudstaden.

Fakta: Initiativ för Ukraina

Riksantikvarieämbetet har varit i kontakt med Ukrainas Nationalmuseum för att samtala om vikten av att skydda museets samlingar.

Författaren Fredrik Backman uppger på Twitter att han skänker 50 000 kronor till FN-organet UNHCR.

Riksförbundet Sveriges Museer fördömer invasionen av Ukraina och uppmanar Ryssland att respektera Haagkonventionen.

Tidskiften 20tal arrangerar med Svenska Pen och Översättarcentrum uppläsningar till stöd för Ukraina i Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala och Växjö den 2 mars.

Författarförbundet samlar in anmälningar om lediga rum, lägenheter eller andra lokaler som kan nyttjas av poeter, journalister, författare och konstnärer på flykt från Ukraina.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons