Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Liam Neeson blir dement i ny film

För 13 år sedan gjorde “Taken” Liam Neeson till actionstjärna.
Sedan dess har han gjort huvudrollen i en rad hårdföra actionfilmer. Men den nya filmen "Memory" har en twist – Neesons rollfigur lider av alzheimer och tappar gradvis minnet.
Film • Publicerad 10 maj 2022
Liam Neesons rollfigur tappar minnet i nya "Memory". Arkivbild.
Liam Neesons rollfigur tappar minnet i nya "Memory". Arkivbild.Foto: Evan Agostini/AP/TT
Raymond Chandlers hjälte Phillip Marlowe står på tur för Liam Neeson. Arkivbild.
Raymond Chandlers hjälte Phillip Marlowe står på tur för Liam Neeson. Arkivbild.Foto: AP/TT

Den brittiske skådespelaren är själv 69 år gammal. Börjar han bli orolig över begynnande ålderstecken?

– Jag märker på mig själv att jag till exempel börjar glömma bort namn. Men jag tillåter inte mig själv att bli oroad över mitt åldrande, säger Neeson till TT.

Annons

I ”Memory” spelar han Alex, en proffsmördare som tänker dra sig tillbaka efter ett sista uppdrag. Men det visar sig att det i uppdraget ingår att döda ett barn. Alex vägrar detta, och får sina uppdragsgivare efter sig samtidigt som han metodiskt börjar döda dem. En icke korrumperad polis blir efterhand hans ofrivillige medhjälpare.

"Slåss mot tiden"

Liam Neeson beskriver sin rollfigur som "en tredimensionell karaktär".

– Han slåss mot tiden, han vet att han inte har så mycket tid kvar att leva, samtidigt som han söker en sorts upprättelse för det han har gjort. Han har en etisk gräns, han vet var den går och nu bestämmer han sig för att ta reda på vilka som ligger bakom trafficking med barn.

– Är han en bad guy? Ja, det är han väl. Mitt sätt att spela honom är att säga replikerna så sant som det går, sedan är det upp till publiken att bestämma om han är ond eller god.

Neeson gjorde en del research kring alzheimer och demens. Han har en god vän i Irland som har det i begynnande grad.

– Jag träffade honom, talade med honom. Sedan diskuterade jag med min regissör, Martin Campbell, som fick styra så att jag till exempel inte skulle skaka för mycket på handen. Men researchen fick inte ta all min energi. Först och främst är ju det här en action-thriller.

Boxade som ung

Han säger att den bakgrund han har som amatörboxare i sin ungdom gjort att han alltid har hållit sig i god form, vilket är viktigt när han gör actionscener.

Det betyder inte att han springer på gym var och varannan dag.

– Men man måste ta hand om sig själv, äta rätt, sova ordentligt, komma i tid till inspelningen, där det finns hundratals människor som väntar på dig. Men jag vill att fajtscenerna ska vara realistiska, de ska inte vara skrivna för en 30-åring eller en 40-åring eller en 50-åring. Det ska inte vara som för Jackie Chan.

Härnäst får vi se Liam Neeson som Raymond Chandlers ikoniska hjälte Phillip Marlowe.

Annons

– Det är stora skor att fylla, efter Robert Mitchum och Elliott Gould och inte minst Humphrey Bogart. Pinsamt nog hade jag inte läst Chandler tidigare, de senaste åren har jag mest läst nordic noir som Mankell och Nesbø, men nu älskar jag Chandler och kan inte få nog.

Fakta: Liam Neeson

Ålder: 69 år.

Familj: Barnen Michael och Daniel.

Bor: I USA.

Yrke: Skådespelare.

Tidigare roller i urval: "Excalibur", "The mission", "Schindler's list", "Rob Roy", "Michael Collins", "Star wars episode 1", "K-19: the widowmaker", "Love actually", "Batman begins", "Clash of the titans", "Taken 1–3", "The dark knight rises", "Silence", "Honest thief", "The ice road".

Aktuell: Med "Memory" som har svensk biopremiär den 13 maj.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons