Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Major utvald till årets lyssnarvärd i P1

Major Torbjörn Johannesson har utsetts till årets lyssnarvärd i "Sommar i P1". I sitt sommarprat ska Johannesson, som har tjänstgjort i Syrien, Afghanistan, Egypten och Kosovo, skildra en tillvaro där vardagen snabbt kan bli hotfull.
Radio • Publicerad 2 juni 2020
Torbjörn Johannesson är lyssnarnas sommarvärd i årets "Sommar i P1". Pressbild.
Torbjörn Johannesson är lyssnarnas sommarvärd i årets "Sommar i P1". Pressbild.Foto: Henrik Brunnsgård/Sveriges Radio

Torbjörn Johannesson, bosatt i Halmstad, blev yrkesofficer 1986 och gjorde sin första utlandstjänstgöring åren 2007–2008, i ett Kosovo som precis förklarat sig självständigt.

Därefter har han bland annat bevittnat både upptakten till inbördeskriget i Syrien och hur Muslimska brödraskapets kandidat Mohammad Mursi vann det egyptiska presidentvalet 2012.

Annons

– Jag vill ge en mångsidig bild av hur det är att göra utlandstjänst, säger han.

Men trots att han har befunnit sig i oroshärdar märker han att det är svårt att prata om sina upplevelser. Inte för att det tar emot att berätta, utan för att intresset att lyssna sällan är mer än ljummet.

– När man kommer hem tycker man att man har mycket som är värt att berätta om, men det känns som folk tappar intresset snabbt, säger Johannesson.

När programmet sänds den 15 juli ser han därför fram emot att förhoppningsvis ha lyssnarnas odelade uppmärksamhet.

– Jag kommer att berätta om några pulshöjande upplevelser som kändes hotfulla. Men även om det mer vardagliga – vad man gör och varför.

Fakta: Lyssnarnas sommarvärd

Sedan 2007 reserverar "Sommar i P1"-redaktionen varje år ett datum för lyssnarnas sommarvärd.

En telefonsvarare tar emot inläsningar av inledningar till "Sommar"-program, därefter väljer redaktionen ut ett antal bidrag som publiceras på programmets hemsida.

Det slutliga valet görs av lyssnarna som får rösta på sin favorit.

Källa: Sveriges Radio

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons