Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Marvels vfx-artister organiserar sig fackligt

Superhjältekolossen Marvel använder mycket visuella effekter och så kallade vfx-artister. Nu har filmarbetarna röstat om att organisera sig fackligt för första gången i historien, rapporterar Variety.
Film • Publicerad 8 augusti 2023
Enligt flera vittnesmål ställer Marvel omöjligt höga krav, med omfattande sista-minuten-ändringar som tvingar dem att jobba över för låga löner. Nu har vfx-artisterna organiserat sig. Arkivbild.
Enligt flera vittnesmål ställer Marvel omöjligt höga krav, med omfattande sista-minuten-ändringar som tvingar dem att jobba över för låga löner. Nu har vfx-artisterna organiserat sig. Arkivbild.Foto: Mark J. Terrill/AP/TT

Filmbolaget Marvel ägs av Disney och ligger bakom några av världens dyraste filmer, fullproppade med avancerade visuella effekter. Företagets vfx-artister har sedan sommaren 2022 larmat om dåliga arbetsförhållanden.

"Jag har sett alldeles för många kollegor bryta ihop efter att ha pressats att jobba för hårt medan Marvel tajtar till plånboken", twittrade exempelvis Dhruv Govil, en vfx-artist som arbetat med "Guardians of the Galaxy" och "Spider-Man: Homecoming", sommaren 2022.

Annons

Nu har en majoritet av Marvels arbetslag på över 50 personer skrivit på för att indikera att de vill representeras av facket International Alliance of Theatrical Stage Employees (IATSE), enligt ett pressmeddelande.

Medan många andra filmhantverkare traditionellt representerats av facket så har vfx-artister inte gjort det.

"Det här är en historiskt första steg för vfx-arbetare att få en kollektiv röst och kräva respekt för arbetet vi gör", sade Mark Partch, vfx-organisatör för IATSE.

Beslutet att organisera sig kommer samtidigt som en våg av facklig organisering i USA, och samtidigt som både manusförfattarfacket och skådespelarfacket i Hollywood ligger i strejk.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons