Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Melanie Wehbe: Jag är verkligen redo

Hon har vunnit både svenska och danska Melodifestivalen – som låtskrivare. Men det är att själv stå på scenen som hon gillar allra mest.
– Det är en befriande känsla av att få sjunga ut, säger Melanie Wehbe som tävlar i helgens semifinal.
Melodifestivalen • Publicerad 3 mars 2023
"Mellopubliken är ju bara så mycket kärlek", säger Melanie Wehbe.
"Mellopubliken är ju bara så mycket kärlek", säger Melanie Wehbe.Foto: Claudio Bresciani/TT
"Om dörren är stängd så får man hitta fönstret", säger Melanie Wehbe som hittade in i tävlingen som låtskrivare.
"Om dörren är stängd så får man hitta fönstret", säger Melanie Wehbe som hittade in i tävlingen som låtskrivare.Foto: Claudio Bresciani/TT
Melanie Wehbe gick vidare till Melodifestivalens semifinal.
Melanie Wehbe gick vidare till Melodifestivalens semifinal.Foto: Claudio Bresciani/TT

Nästan alla artister i Melodifestivalen är glada, det brukar liksom ingå i jobbet. Men få lyckas utstråla lika mycket glädje som Melanie Wehbe gjorde i Lidköping. När hon gick av scenen och blev intervjuad efter framträdandet bjöd hon publiken på ett ordentligt glädjefnatt.

– Jag fick så sjukt mycket feeling. Jag tror att det var vad hela låten betyder för mig. Att släppa taget om det som är jobbigt, bara vara fri och göra sin grej. Jag tror att jag blev påmind i stunden av att, jäklar, vad jag får göra det jag älskar, säger hon några veckor efter deltävlingen.

Annons

Att vara med i Melodifestivalen har hon längtat efter länge. Hon har sökt till tävlingen många gånger, utan att bli uttagen. Vägen in i gemenskapen blev i stället som låtskrivare och körsångerska.

– Om dörren är stängd så får man hitta fönstret, säger hon.

Skrev vinnarbidrag

Fönstervägen blev en rejäl framgång. Tillsammans med Patrik Jean och Herman Gardarfve var hon med och skrev The Mamas bidrag "Move", som vann tävlingen 2020. Året dessförinnan låg hon bakom "Love is forever", som vann Melodi Grand Prix i Danmark och som var landets bidrag i Eurovision.

Samtidigt fortsatte hon att hoppas på att få en chans som artist. Men när hon sökte till årets tävling började hon känna att det här kanske var sista gången. Att till slut bli utvald och att få uppleva kicken i att möta publiken var förlösande, berättar hon.

– Man har ju giggat mycket under åren och verkligen fått känna in när det är en publik som vill ta del av ens energi, och man känner ju verkligen att Mellopubliken bara är så mycket kärlek.

"Allt har sin tid"

Samtidigt var det nog bra att vänta, tror hon. Genom att jobba i kulisserna har hon lärt sig att allt inte handlar om den som står längst fram, och om hur viktigt det är att omge sig med ett tryggt och proffsigt gäng. Att lära sig att släppa sitt ego och låta andra sjunga ens låtar har också varit nyttigt, tror hon.

– Allt har sin tid och när jag väl är här nu så känner jag mig verkligen redo, säger hon.

Hennes låt "For the show" handlar i korta drag om att våga vara sig själv.

– Det är så otroligt många som jag har mött som har sina drömmar och som kanske vill älska någon som de inte vågar älska, eller bara har människor runt sig som ger negativitet. Är det så du vill ha det? Alla har ju den inre rösten, men det är inte alltid man lyssnar på den. Hade fler gjort det så hade de mått så mycket bättre.

Ett annat sammanhang där Melanie Wehbe trivs som bäst är på Pride-festivalernas scener, där hon har uppträtt flera gånger. I Melodifestivalen ser hon sig gärna som en representant från hbtq-rörelsen.

Annons

– Som jag har förstått det så är jag den första öppet lesbiska kvinnan med utländskt påbrå i Melodifestivalen. Hur kan det vara så? Det betyder ju att jag har inte haft någon under min uppväxt att se upp till på det sättet. Kanske står jag på scenen nu och kan få en mini-Melanie, tolv år, att känna, "wow, det är ju inget fel på mig!"

Fakta: Melanie Wehbe

Född 1991 i Västerås.

Bor i Stockholm.

Debuterade som låtskrivare i Melodifestivalen 2014 när hon var med och skrev "Glow" med Manda. Har bland annat varit med och skrivit The Mamas vinnarlåt "Move" från 2020.

Debuterar i år som artist i tävlingen med låten "For the show", som hon skrivit tillsammans med Herman Gardarfve och David Lindgren Zacharias.

Musikintresset väcktes tidigt: "Jag kommer från en väldigt musikalisk familj. Min bror kan titta på ett nytt instrument och sedan börja spela det. Farmor var körsångare i armeniska körer."

Förebilder under uppväxten: "Frank Sinatra. Han gör mig så lugn än i dag. Och Kelly Clarkson. Jag tror att det är från henne jag har fått sångtekniken."

Lyssnar på just nu: Haim, Léon, Shura, Sara Bareilles och Christina Perri.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons