Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Museer samlar in pengar för Ukrainas kulturarv

Nordiska museet har, tillsammans med Riksantikvarieämbetet och andra museer i Norden, startat en insamling till förmån för Ukrainas kulturarv och för att säkra personal på plats.
Ukrainakriget • Publicerad 4 mars 2022
Insamlingen för att bevara samlingarna och återbygga det som förstörs är ett samarbete mellan Nordiska museet, Riksantikvarieämbetet, centralmuseerna och museer i Norden och förhoppningen är att kunna . Arkivbild.
Insamlingen för att bevara samlingarna och återbygga det som förstörs är ett samarbete mellan Nordiska museet, Riksantikvarieämbetet, centralmuseerna och museer i Norden och förhoppningen är att kunna . Arkivbild.Foto: Magnus Andersson/TT

För att rädda Europas gemensamma kulturarv och kulturhistoriska platser i Ukraina och säkra situationen för personal på plats har museer i Norden startat en insamlingsfond.

– Vi ser ju att museer och är hotade i Ukraina och vi har också kontakt med kolleger där. Tanken är att de här pengarna ska gå till att bevara samlingarna, återbygga det som förstörs och vara till stöd för personal, säger Fredrik Svanberg.

Samlingar flyttas till skyddsrum

Annons

Museerna befarar att viktiga delar av det ukrainska kulturarvet riskerar att gå förlorade eller bli förstörda och flera av landets museer har även vädjat om ekonomisk hjälp från sina nordiska kolleger.

– Alla kan ju se på tv vad som händer och jag vet att museer där nu jobbar med att säkra samlingarna, flytta dem till skyddsrum, men det är ju ett arbete som inte kan vara så lätt under rådande situation.

Skänker helgens entréintäkter

Insamlingen sker i första hand till Nationalmuseet för Ukrainas historia, i Kiev, och är ett samarbete mellan Nordiska museet, Riksantikvarieämbetet, centralmuseerna och museer i Norden.

Nordiska museet har dessutom beslutat att skänka alla helgens entréintäkter till insamlingsfonden.

– Vi hoppas naturligtvis på stort gensvar och att man ska vilja bidra så att vi i förlängningen ska stötta fler museer. Det här är en positiv kraft i säkrandet och återuppbyggandet av kulturarvet.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons