Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Nattklubbsdrottningen Regine är död

Den franska sångerskan och nattklubbsdrottningen Regine har avlidit, 92 år gammal. Hon har kallats för uppfinnaren av det moderna diskoteket och drev en gång ett nöjesimperium med klubbar över hela världen.
Nöje • Publicerad 1 maj 2022
Nattklubbsdrottningen Regine poserar tillsammans med skådespelaren Alain Delon artisten Elton John 1978 i Rio de Janeiro. Arkivbild.
Nattklubbsdrottningen Regine poserar tillsammans med skådespelaren Alain Delon artisten Elton John 1978 i Rio de Janeiro. Arkivbild.Foto: AP/TT
Kocken och tv-personligheten James Beard tillsammans med Regine på hennes klubb Regine's i New York 1978. Arkivbild.
Kocken och tv-personligheten James Beard tillsammans med Regine på hennes klubb Regine's i New York 1978. Arkivbild.Foto: Richard Drew/AP

Regine, född som Regina Zylberberg i Belgien av judiskpolska föräldrar, öppnade sin första nattklubb i Paris latinkvarter på 1950-talet där hon ersatte jukeboxen med skivspelare och discjockeys.

"Det nya formatet", som hon själv kallade diskoteken, tog fart med hjälp av jetsetet och Regine blev känd som "nattens drottning". Hon öppnade klubbar i bland annat Miami, Rio de Janeiro och Los Angeles under 1970-talet, och framför allt "Regine's" i New York blev känd som en tummelplats för de rika och berömda.

Sist kvar på dansgolvet

Annons

I ett uttalande som delas av Regines familj säger hennes vän komikern Pierre Palmade: "Nattens drottning har lämnat. Hennes namn blev synonymt med de galna nätterna som varade fram till småtimmarna."

Han tillägger att Regine själv alltid befann sig på dansgolvet fram till stängningsdags.

Under sina glansdagar omfattade Regines discoimperium 22 anläggningar och 20 000 personer var under 1980-talet innehavare av ett exklusivt medlemskort till hennes klubbar. Bland stamgästerna syntes popkonstnären Andy Warhol, showbizstjärnan Liza Minelli och medlemmar ur klanerna Rothschild och Kennedy.

"Legendarisk diva"

Den tidigare franska kulturministern Jack Lang kallar Regine en "poetisk och glittrande parisisk legend", medan Paris nuvarande borgmästare Anne Hidalgo säger att Regine "fick sin stad att vibrera som ingen annan kunde".

Den brittiske sångaren Boy George skriver på Twitter : "R.I.P till den legendariska franska divan Regine" och inkluderar en bild på sig själv tillsammans med henne.

Medan hon internationellt var mest känd som nattklubbsentreprenör hyllas hon på hemmaplan för sitt bidrag till franskt låtskrivande. Den franska sångveteranen Line Renaud kallar henne "den sista historiska representanten för den franska chansonen som inspirerade en hel generation sångare, inklusive Serge Gainsbourg och Barbara".

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons