GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Netflix stäms för sexism av schackproffs

Nöje • Publicerad 17 september 2021
Anya Taylor-Joy i "The queen's Gambit." Arkivbild.
Anya Taylor-Joy i "The queen's Gambit." Arkivbild.
Foto: Phil Bray/AP/TT

Netflix stäms på fem miljoner dollar av den georgiska schackikonen Nona Gaprindashvili, som menar att det finns ett falskt och sexistiskt påstående om henne i "The queens gambit", skriver Deadline.

Succéserien handlar om underbarnet Beth Harmon, porträtterad av Anya Taylor-Joy. I en av de matcher hon spelar jämförs Harmons insatser med det riktiga schackproffset Gaprindashvilis. En kommentator säger: "Det enda ovanliga med henne är egentligen hennes kön, och inte ens det är unikt i Ryssland", varpå han fortsätter: "Vi har Nona Gaprindashvili, men hon är kvinnlig världsmästare och har aldrig spelat mot män".

Enligt Gaprindashvili ljuger Netflix om hennes karriär för att "förstärka dramat". Hennes advokat framhåller att påståendet är falskt, sexistiskt och förminskande.

"År 1968, det år då scenen utspelas, hade hon tävlat mot minst 59 manliga schackspelare (28 av dem samtidigt i samma match), inklusive minst tio stormästare", står det bland annat i den 25 sidor långa stämningsansökan.

En talesperson från Netflix säger i ett uttalande att de har stor respekt för Gaprindashvilis karriär, men att stämningsansökan har låga chanser och att de "kraftigt" kommer att försvara sig.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.