Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Pussy Riot släpper stjärnspäckat mixtape

Musik • Publicerad 9 juli 2022
Den ryska politiska aktivisten Nadya Tolokonnikova från punkbandet Pussy Riot i Moskva 2018. Gruppen är snart aktuell med en mixtape i spåren av USA:s nya abortlagstiftning.
Den ryska politiska aktivisten Nadya Tolokonnikova från punkbandet Pussy Riot i Moskva 2018. Gruppen är snart aktuell med en mixtape i spåren av USA:s nya abortlagstiftning.Foto: Alexander Zemlianichenko/AP/TT

"Matriarchy now" är titeln på en kommande debutmixtape från aktivistgruppen/punkbandet Pussy Riot. Det rapporterar Pitchfork.

Det svenska stjärnskottet Tove Lo har agerat exekutiv producent för projektet, som även bjudit in artisterna Hudson Mohawke, Big Freedia och iLoveMakonnen. Den sistnämnde återfinns på singeln "Plastic".

Annons

Släppet den femte augusti föregår tioårsjubileet den 17:e augusti då tre Pussy Riot-medlemmar dömdes till två års fängelse i Ryssland för "huliganism motiverat av religiöst hat", efter att ha anordnat en spelning i en kyrka.

Den nionde juni 2022 utförde aktivistgruppen en aktion i Texas kapitolium, där de tillsammans med aktivisterna Ikiya Collective och feministgruppen Unicorn hängde en 13 meter lång banderoll med budskapet "Matriarchy now", men då i protest mot de nya inskränkningarna av aborträtten. Händelsen finns dokumenterad och har förvandlats till ett unikt digitalt konstverk, eller NFT – en så kallad "non fungible token" – där alla inkomster går till organisationer som jobbar för reproduktiva rättigheter.

"Personer med livmödrar kräver kroppslig autonomi. Vi kräver våra rättigheter, vi ber inte om dem. Tycker du inte om aborter? Gör de inte. Och ja, visste du? Vasektomi förhindrar aborter." Det skrev aktivistgruppen i ett manifest i samband med aktionen.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons