Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Regissören Peter Brook har avlidit

Teater • Publicerad 3 juli 2022
Peter Brook blev tidigt både erkänd och hyllad för sina regiinsatser inom teatern och 2008 mottog han Ibsenpriset. Arkivbild.
Peter Brook blev tidigt både erkänd och hyllad för sina regiinsatser inom teatern och 2008 mottog han Ibsenpriset. Arkivbild.Foto: Kyrre Lien/NTB/TT

Peter Brook har avlidit 97 år gammal, skriver AFP.

Han beskrivs som en av 1900-talets mest inflytelserika regissörer, framför allt inom teater. Hans uppsättning av "Marat/Sade" 1964 belönades med en Tony Award för bästa pjäs och han själv mottog priset för bästa regi, men han är kanske mest känd för att ha satt upp en nio timmar lång version av det hinduiska eposet "Mahabharata”, 1985.

Annons

Hans första film, filmatiseringen av William Goldings roman "Flugornas herre" 1963, blev tidigt en klassiker.

Brook föddes i London 1925 som son till judiska föräldrar som emigrerat från Lettland. Han gjorde sin regidebut 17 år gammal och var en erkänd och hyllad regissör redan i 20-årsåldern. Innan han fyllt 30 regisserade han kända verk på Broadway.

Under tidigt 70-tal flyttade han till Paris, där han var med och drev teatern Bouffes du Nord och grundade teaterkompaniet International Centre for Theatre Research som han drev fram till 2010 då han, 85 år gammal, lämnade över ledarskapet för att fokusera på regisserandet.

Han var 2008 års mottagare av det norska Ibsenpriset.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons