Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Riktlinjer införs för Sveriges ståuppkomiker

Sveriges ståupp-bransch inför riktlinjer för att skapa en sundare och mer inkluderande arbetsmiljö. Initiativtagarna vill slå ett slag för en justare bransch för komiker och publik och flera stor namn ställer sig bakom.
Nöje • Publicerad 7 februari 2022
Karin Adelsköld, Malin Appeltofft, Therese Sandin och Sara Andersson Marmnäs är initiativtagare till den uppförandekod som nu införs i ståupp-branschen. Pressbild.
Karin Adelsköld, Malin Appeltofft, Therese Sandin och Sara Andersson Marmnäs är initiativtagare till den uppförandekod som nu införs i ståupp-branschen. Pressbild.Foto: Pressbild

Ståuppkomiker i Sverige ska få en bättre arbetsmiljö med hjälp av särskilda riktlinjer – eller rättare sagt en skriftlig uppförandekod. Initiativtagare är komikerna Sara Andersson Marmnäs, Therese Sandin, Malin Appeltofft och Karin Adelsköld.

– Vi har pratat om det här väldigt länge. Problemet är att arbetsgivaren kan var ett stort bolag eller en stor klubb, men det kan också vara en svensexa eller liten pub. När det gäller utövarna finns det hobbykomiker, medan andra är superetablerade. Riktlinjerna är ett första steg och något som alla, liten som stor, kan enas om, säger Karin Adelsköld.

Annons

Riktlinjerna införs efter komikern Bianca Kronlöfs uppmärksammade Instagraminlägg våren 2021, som lyfte de strukturella problem som finns inom branschen.

– Det blev en utlösande faktor som fick också att äntligen ta tag i det här, säger Karin Adelsköld.

Maktmissbruk vanligt

Till grund för riktlinjerna ligger intervjuer och research där Karin Adelsköld och de andra initiativtagarna har försökt ta reda på vilka som är de största arbetsmiljöproblem inom den svenska ståupp-branschen.

– Gränslösa beteenden, sexuella anspelningar och missbruk av maktpositioner har visar sig vara de största och vanligaste problemen, säger hon.

Riktlinjerna som nu införs bygger på de lagar, regler och föreskrifter som gäller generellt för många svenska arbetsplatser, som att alla medarbetare ska behandlas rättvist och fördomsfritt oavsett kön, könsidentitet eller könsuttryck, sexuell läggning, religion, etnisk tillhörighet, civiltillstånd, politisk åsikt, funktionsvariation eller ålder.

Babben och Schyffert stöttar

Ståupp-klubbar som har varit delaktiga i arbetet med att ta fram riktlinjerna är bland andra Norra Brunn, Stockholm Comedy Club, RAW Comedy Club, Oslipat, Karlstad Comedy med flera. Bland komikerna som ställer sig bakom riktlinjerna kan man bland annat nämna David Batra, Özz Nüjen, Babben Larsson, Bianca Kronlöf, Måns Möller, Hasse Brontén, David Sundin, Ann Westin och Henrik Schyffert.

– Nästa steg blir att skapa ett slags branschråd som ser till att riktlinjerna också efterföljs. Tredje steget är än så länge bara en dröm, men det vore ett certifikat för klubbar och arrangörer som visa att de följer riktlinjerna. Publiken ska veta att det inte pågår någon skit bakom scenen, säger Karin Adelsköld.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons