Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Riley Keough om hyllningarna: Överväldigande

Hon är känd som Elvis Presleys barnbarn, hyllad som skådespelare – och nu också kritikerrosad som regissör. Tillsammans med Gina Gammell har Riley Keough regisserat dramat ”War pony”, som äntligen får svensk premiär.
Film • Publicerad 4 augusti 2023
Riley Keough tillsammans med den unge skådespelaren LaDainian Crazy Thunder i samband med att "War pony" hade världspremiär på filmfestivalen i Cannes förra året. Arkivbild.
Riley Keough tillsammans med den unge skådespelaren LaDainian Crazy Thunder i samband med att "War pony" hade världspremiär på filmfestivalen i Cannes förra året. Arkivbild.Foto: Vianney Le Caer/AP/TT
Wilma Colhoff spelar en av rollerna i filmen. Här tillsammans med de båda regissörerna Riley Keough och Gina Gammell inför premiären. Arkivbild.
Wilma Colhoff spelar en av rollerna i filmen. Här tillsammans med de båda regissörerna Riley Keough och Gina Gammell inför premiären. Arkivbild.Foto: Vianney Le Caer/AP/TT
"War pony" följer ett par unga pojkar i Pine Ridge-reservatet. Pressbild.
"War pony" följer ett par unga pojkar i Pine Ridge-reservatet. Pressbild.Foto: Nonstop Entertainment

Som dotter till Lisa-Marie Presley och skådespelare med roller i bland annat "Mad Max: Fury road" och "Daisy Jones and the six" är Riley Keough van vid uppmärksamhet. Ändå tycks hon vara genuint överraskad av den respons som filmen "War pony" har fått.

Med start vid 2022 års Cannes-festival har den vunnit en rad internationella priser.

Annons

– Det år som gått har varit helt överväldigande. Jag kan fortfarande knappt tro att vi accepterades av Cannes, säger Riley Keough till TT.

Landets fattigaste reservat

"War pony" utspelas bland amerikanska urinvånare under några dagar i den lilla orten Pine Ridge i South Dakota. Det är ett av landets fattigaste reservat och filmen skildrar inte minst den unga befolkningens försök att tackla alla problem.

Projektet föddes när Keough under inspelningen av Andrea Arnolds "American honey" mötte Franklin Sioux Bob och Bill Reddy, två unga män från Pine Ridge. Vänskap uppstod, man diskuterade ett möjligt gemensamt filmprojekt och några år senare var ett manus skrivet. Allt filmades på plats och alla skådespelare, utom en, var amatörer.

– Att få jobba med amatörer var fantastiskt. De var oerhört öppna och råa på ett sätt som gjorde att de aldrig var rädda för att pröva någonting nytt. De var alla så oerhört hängivna till sina roller, det här var en av mitt livs mest fantastiska arbetserfarenheter, säger Riley Keough och fortsätter:

– Vi hade workshops där vi gick igenom manuset så de kunde lägga in sitt eget sätt att tala, sina egna ord. Sedan skrev vi in det i manuset. Det var aldrig någon improvisation. Vi repeterade scener och lade in dem i manuset.

En lågbudgetfilm

"War pony" är en lågbudgetfilm och Keough konstaterar att alla "gjorde allt".

– Det var ett väldigt fint samarbete. Alla skötte alla jobb och hjälpte varandra.

Första visningen av den färdiga filmen skedde i Pine Ridge. Ett par hundra personer såg den, och Keough tycker att det var rörande att se hur de vuxna var så stolta över sina skådespelande barn.

Vid förra årets Cannesfestival vann filmen det eftertraktade Camera d' Or-priset. Sedan dess har den rest jorden runt och vunnit ett antal andra priser. Detta har självfallet gjort att Keough och Gammell har haft svårt att hinna jobba med ett manus till nästa film de vill göra tillsammans.

Under tiden har de gjort den verklighetsbaserade true crime-tv-serien "Under the bridge", där Keough spelar huvudrollen och Gammell producerar.

Fakta: Riley Keough

Ålder: 34 år.

Familj: Maken Ben Smith-Petersen, ett barn.

Bor: I USA.

Yrke: Skådespelare, regissör.

Tidigare roller i urval: "The runaways", "Magic Mike", "Mad Max: Fury road", "American honey", "It comes at night", "Logan lucky", "The house that Jack built", "The devil all the time", "The guilty", "The girlfriend experience", "Daisy Jones and the six".

Aktuell: Med "War pony" (regi). Filmen har svensk biopremiär den 4 augusti.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons