Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Säkerheten viktig när Lars Vilks konst ställs ut

När Blå Hallen i Höganäs öppnar sin utställning av Lars Vilks konstverk kommer ett av de mest omtalade verken saknas: teckningarna som visar profeten Muhammed som rondellhund.
– Vi vill att alla ska känna sig trygga och bredda bilden av Lars Vilks, säger arrangören Xi Wallén Keller.
Kultur • Publicerad 18 juli 2023
På fredag öppnar Blå Hallen i Höganäs en retroutställning med cirka 100 av Lars Vilks. Arkivbild.Foto: Staffan Löwstedt/SvD/TT

Lars Vilks var bland annat känd för sina träskulpturer och för att ha avbildat profeten Muhammed som rondellhund.

Teckningarna väckte omfattande internationella protester och ledde till att Lars Vilks levde under hot från militanta islamister. Han levde med livvaktsskydd från 2010 fram till sin död 2021.

Fokus på trygghet

Annons

På fredag öppnar Blå Hallen, en utställningshall i Höganäs, en retroutställning med cirka 100 av Lars Vilks konstverk.

Arrangören har fortfarande inte offentliggjort vilka konstverk som kommer att ingå i utställningen, men uppger redan nu att de inte kommer att visa den serie av teckningar som visar profeten Muhammed som rondellhund.

– Det handlar inte bara om att det skulle kunna hända något. Det handlar också om att alla andra som ställer ut sin konst ska kunna känna sig trygga att delta. Vi bestämde i ett tidigt skede att vi ville visa på bredden av hans konst och inte fastna i frågan om yttrandefrihet, säger arrangören Xi Wallén Keller.

Förvånad över respons

Förutom två säkerhetsvakter kommer besökare att gå igenom en säkerhetskontroll. Men det finns inte något direkt hot mot utställningen, understryker Xi Wallén Keller.

– Vi har ju alltid rätt mycket säkerhet i och med att vi har så många besökare. Vi har samma krav som större arenor. Vi vill till exempel försäkra oss om att det inte är någon som har med sig sprayflaskor.

Hitintills har de inte fått några hotfulla mejl, telefonsamtal eller kommenterar på sociala medier.

– Det är faktiskt lite förvånade. Vi hade nog förväntat oss att det skulle skapa mer uppmärksamhet, säger Xi Wallén Keller.

Kontakt med polisen

Christian Nordin är lokalpolisområdeschef i Ängelholm och uppger att de gjort en säkerhetsbedömning inför utställningen.

– Vi har såklart tittat på det med tanke på att det är Lars Vilks och den historia som finns kring honom, men vi behåller bedömningen för oss själva och uttalar oss inte om resurser. Det är av säkerhetsskäl, säger han.

Säkerhetsavdelningen i Höganäs kommun bekräftar också att de varit i kontakt med Blå Hallen.

Annons

– Jag gav några tips innan jag gick på semester, men vill inte gå in på vad det rör sig om. Arrangören sköter allt helt själv, och det är polisen som hanterar eventuella hotbilder, säger Kristina Pålsson, säkerhetsansvarig i Höganäs kommun.

Fakta: Lars Vilks

Bakgrund: Doktorsexamen i konstvetenskap 1987. Undervisade i konstteori vid Kungliga Konsthögskolan i Stockholm, vid Oslo Konstakademi och på Bergens konstakademi.

Konst: 1980 började han utan tillstånd bygga skulpturen "Nimis" vid Kullaberg. Bygget, gjort av drivved, har genom åren blivit något av en turistattraktion och sommaren 2020 rapporterade Sveriges Radio Malmöhus att både länsstyrelsen och Lars Vilks nu kunde tänka sig förhandla om tillstånd. Vilks anlade även skulpturparken Ladonien i Kullabergs naturreservat, enligt honom själv en mikronation, som han 1996 utropade som en "självständig stat". I Kullaberg byggde han även "Arx: en bok mot det outsägliga", en skulptur i sten och betong, även den utan byggnadstillstånd.

2007 lät Vilks publicera sina teckningar av profeten Mohammed som rondellhund vilket ledde till starka reaktioner från islamister. 2010 föreläste han om konst och yttrandefrihet vid Uppsala universitet och blev attackerad efter att han visat en film där homosexuella par med Mohammedmasker utförde sexuella handlingar. Föreläsningen avbröts men genomfördes senare samma år.

2015 inträffade ett terrorattentat i Köpenhamn där Lars Vilks tros ha varit måltavlan. Han föreläste i kulturhuset Krudttønden under en kväll arrangerad av den danska Lars Vilks Komiteen då en person sköt in i lokalen med automatvapen. En dansk filmskapare dödades och tre poliser skadades men Lars Vilks fördes i säkerhet av poliser. Den förmodade gärningsmannen sköts senare av dansk polis.

Lars Vilks omkom i en trafikolycka i oktober 2021, han blev 75 år gammal.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons