Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

"Sex education"-skådis blir nya Doctor Who

29-årige skådespelaren Ncuti Gatwa blir nästa Doctor Who, avslöjar . Det blir därmed första gången en svart manlig skådespelare antar rollen som doktorn.
Tv • Publicerad 8 maj 2022
Ncuti Gatwa axlar den traditionstyngda rollen som Doctor Who. Arkivbild.
Ncuti Gatwa axlar den traditionstyngda rollen som Doctor Who. Arkivbild.Foto: Alberto Pezzali/AP/TT

Doctor Who är en utomjording som kan "regenerera" sig själv och därför byta kropp regelbundet. Doktorn har även farkosten "Tardis", som kan användas för att resa i både tid och rum.

2018 avslöjades det att den nya Doctor Who skulle spelas av en kvinna. Jodie Whittaker har nu haft rollen i ett par år och det är dags att lämna över till en ny huvudrollsinnehavare.

Annons

Ncuti Gatwa är känd från serierna "Sex education" och "It's a sin". Seriens projektledare Russell T Davies säger att Gatwa "bländade dem" med sin audition för rollen.

"Doctor Who" sändes första gången 1963–1996. Efter ett uppehåll på nio år startades den om igen 2005. Doctor Who har tidigare spelats av 14 olika skådespelare, bland andra Christopher Eccleston och Matt Smith.

2020 gjorde skådespelaren Jo Martin ett kort inhopp som en inkarnation av doktorn från det förflutna. Hon blev därmed den första svarta kvinnliga skådespelaren att spela Doctor Who, dock medverkade hon bara i ett avsnitt.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons