Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Shirley Clamps oro: Veteraner röstas bort

Det har gått 17 år sedan veteranen Shirley Clamp senast var i final i Melodifestivalen. Nu laddar hon om – bättre rustad för motgångar än vid förlustdepressionen 2009.
Musik • Publicerad 2 februari 2022
Shirley Clamp vill förmedla hopp med bidraget "Let there be angels". "Jag har haft en flickdröm sedan jag var liten, att om jag ska vara med i Eurovision ska jag sjunga en powerballad med långklänning. Nu är det så nära det bara går", säger hon.
Shirley Clamp vill förmedla hopp med bidraget "Let there be angels". "Jag har haft en flickdröm sedan jag var liten, att om jag ska vara med i Eurovision ska jag sjunga en powerballad med långklänning. Nu är det så nära det bara går", säger hon.Foto: Claudio Bresciani / TT
Shirley Clamp tävlar i Melodifestivalens första deltävling, tillsammans med bland andra Robin Bengtsson och Malou Prytz.
Shirley Clamp tävlar i Melodifestivalens första deltävling, tillsammans med bland andra Robin Bengtsson och Malou Prytz.Foto: Claudio Bresciani / TT

Shirley Clamp slog igenom med bidraget "Min kärlek" i Melodifestivalen 2004 och året därpå slutade hon på en fjärdeplats med låten "Att älska dig". Men efter det tog framgångarna slut i SVT:s musiktävling: Trots tre ytterligare försök lyckades hon inte ta sig till final igen.

– Första gången som det inte gick hela vägen hamnade jag i min andra depression i livet. På något sätt formas man av både beröm och uppskattning. Men jag har inte tagit något för givet och jag har varit tacksam över åren när allting bara flöt på, säger hon.

Annons

Under fjolåret programledde Shirley Clamp Melodifestivalens Andra chansen, och konstaterade då att det är riskabelt att ställa upp i tävlingen som veteran. Den känslan finns fortfarande kvar – även om hon inte tvekade när hon fick chansen igen.

– Det är många yngre som tittar på Melodifestivalen och då kan det bli att man glöms bort. Ser man tillbaka på tidigare röstningar åker veteraner ofta ut, till och med Magnus Uggla gjorde det. Man får vara beredd på det.

"Ljusare framtid"

Hon kallar artister för färskvara – eftersom det alltid kommer in en "ny, ung, fantastisk" skara till tävlingen.

– Jag har alltid tillhört den yngre generationen och sett upp till förebilder som Uno Svenningsson och Niklas Strömstedt. Nu är man själv där, med unga som säger "Jag växte upp till din musik".

Shirley Clamp beskriver årets tävlingsbidrag "Let there be angels" som en mäktig, tidlös powerballad, som ska leverera hopp i mörka stunder. Trots de egna upplevelserna av depression, är den inte baserad på hennes liv.

– Den är skriven väldigt allmänt och globalt, för alla människor på hela jorden. Det känns när jag sjunger den, att den inte är riktad mot mig utan mot var och en. Vi står här tillsammans.

TT: Pandemin är fortfarande kvar, det pågår flera konflikter i världen och vi står inför ett klimathot – är du hoppfull inför framtiden?

– Jag hör till de personer som aldrig ger upp hoppet. Jag hoppas och tror alltid att framtiden absolut blir fin och ljusare. Vad man än går igenom vet man att tack vare den människan – min dotter, min familj eller mina vänner – kommer det att bli bra, säger Shirley Clamp.

"Skulle kissa på mig"

Pandemin har inneburit många inställda framträdanden för Shirley Clamp – bland annat gick hon miste om en roll i musikalen "Chess". Just nu är hon tjänstledig från rollen som abbedissa i Kulturhuset Stadsteaterns uppsättning av "Sound of music" – i alla fall under den här deltävlingen.

– Jag har tur som fick anställning på Stadsteatern, både ekonomiskt och själsligt, att man får utöva det man älskar inför en publik. Det har varit min räddning, tror jag, säger hon.

Annons

Även Melodifestivalen kommer att bli annorlunda i år till följd av pandemin. I stället för turné äger musiktävlingen rum i Stockholm, inför en publik på 1500. Och det gäller för artisterna att inte dra på sig viruset – om de vill vara med och tävla.

– Jag har tagit min tredje spruta och gjort det jag kan för att inte bli smittad, och jag har hållit mig mycket för mig själv, säger Shirley Clamp.

I veckans deltävling möter hon bland andra den tidigare vinnare Robin Bengtsson, internetfenomenet Theoz, och artisten och skådespelaren Omar Rudberg. Själv är hon ett år från 20-årsjubileum – den egna debuten i tävlingen gjorde hon 2003 med låten "Mr Memory".

– Jag har lärt mig att jag vet alla känslor – har man gått vidare känns det på ett sätt, går man till Andra chansen känns det på ett sätt. Jag kan de olika känslorna och kommer att kunna hantera det på ett bättre sätt. Förutom om jag skulle vinna, då skulle jag kissa på mig, för det har jag aldrig testat, säger Shirley Clamp.

Fakta: Shirley Clamp

Shirley Clamp är född 1973 i Borås.

Hon debuterade i Melodifestivalen 2003 med låten "Mr Memory", med gick inte vidare från deltävlingen.

Åter därpå tävlade hon med låten "Min kärlek", som tog sig till final via Andra chansen, och slutade på en andraplats.

2005 var hon tillbaka i tävlingen med låten "Att älska dig", som slutade på en fjärdeplats i finalen. Hon har även tävlat åren 2009, 2011 och 2014, dock utan att nå en finalplats.

2021 var Shirley Clamp programledare för Melodifestivalens Andra chansen.

Under sin karriär har hon bland annat släppt albumen "Den långsamma blomman" (2004), "Lever mina drömmar" (2005) och "Tålamod" (2007).

Nu tävlar hon i Melodifestivalen med bidraget "Let there be angels". Låten är skriven av Shirley Clamp själv, Mats Tärnfors, Pelle Nylén och Jakob Skarin .

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons