Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Sidney Poitier hyllas världen över

Hyllningarna till Sidney Poitier fortsätter att strömma in efter filmlegendarens bortgång. Bland dem som minns honom med glädje och stolthet finns Lenny Kravitz, Dionne Warwick och Tony Bennett, skriver .
Film • Publicerad 8 januari 2022
Sidney Poitier på en välgörenhetsgala 2007. Arkivbild.
Sidney Poitier på en välgörenhetsgala 2007. Arkivbild.Foto: Phil McCarten/AP/TT

Skådespelarens familj beskriver honom i ett uttalande som "humanist, ledare och hängiven konstnär".

"Det finns inga ord som kan beskriva den djupa känsla av saknad och sorg som vi känner just nu. Vi är så tacksamma att han kunde tillbringa sin sista dag omgiven av sin familj och sina vänner", skriver familjen, enligt Variety.

Annons

Sidney Poitier avled i sitt hem i Los Angeles på fredagen, 94 år gammal. Han hade en lång och framgångsrik filmkarriär bakom sig med roller i filmer som "Vänd dem inte ryggen!", "I nattens hetta" och "Gissa vem som kommer på middag". Poitier var den första manliga svarta skådespelare som tilldelades en Oscar för bästa huvudroll (för "Liljorna på marken" 1963).

"Sir #SidneyPoitier, ditt strålande ljus kommer aldrig att fördunklas. Dörrarna du öppnade och stigarna du skapade kommer att fortsätta att bana väg åt dem som har en dröm", skriver Lenny Kravitz på Twitter.

Sångaren Tony Bennett beskriver å sin sida vännen Poitier som "en exceptionell konstnär och en människa utöver det vanliga som åstadkom förändring och utövade inflytande med värdighet och mod".

Tidigare har bland andra Barack Obama, Harry Belafonte, Whoopi Goldberg och Viola Davis offentligt hyllat den bortgångne skådespelarveteranen.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons