Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Skivbolag skrotar termen "urban"

Musik • Publicerad 6 juni 2020
The Weeknds skivbolag skrotar genrebestämningen "urban". Arkivbild.
The Weeknds skivbolag skrotar genrebestämningen "urban". Arkivbild.Foto: Richard Shotwell/Invision/AP

Skivbolaget Republic Records, vars artister bland annat inkluderar The Weeknd, James Blake, Taylor Swift och Ariana Grande, slutar att använda termen "urban" för att genrebestämma sin musik, skriver Concequence of sound.

"Vi uppmanar resten av branschen att följa efter eftersom vi måste börja forma framtiden så som vi vill ha den, inte efter gamla föråldrade strukturer från det förflutna", skriver skivbolaget i ett uttalande.

Annons

Termen "urban" har sina rötter i 1970-talet och det sound som exempelvis den svarte dj:n Frankie Crocker utvecklade. Men i dag anses termen vara något som slarvigt och okunnigt allmänt stämplas på musik med svarta utförare, vilket Tyler, the Creator tog upp på Grammy-galan tidigare i år:

– Jag gillar inte ordet urban. Det är bara ett politiskt korrekt sätt att säga n-ordet för mig. När jag hör det tänker jag, varför kan vi inte bara vara pop?

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons