Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Spanske författaren Javier Marías död

Den spanske författaren Javier Marías har avlidit, 70 år gammal. Han har ofta nämnts som en het kandidat till Nobelpriset i litteratur.
Litteratur • Publicerad 11 september 2022
Javier Marías, spansk författare, översättare och krönikör, har avlidit 70 år gammal. Arkivbild.
Javier Marías, spansk författare, översättare och krönikör, har avlidit 70 år gammal. Arkivbild.Foto: Leif R Jansson/TT

Marías på sjukhus i sviterna av en lunginfektion, uppger den spanska nyhetsbyrån EFE.

Marías beskrivs som en av Spaniens mest betydelsefulla författare under det senaste halvseklet. Han skrev 15 romaner som översatts till mer än 40 språk och har även skrivit essäer och noveller samt varit mångårig kolumnist i El País.

Annons

Romantrilogin "Tu rostro mañana", "Ditt ansikte i morgon" i svensk översättning, gavs ut 2017 på Bonniers förlag. Spionromanen som skildrar Spaniens mörka förflutna anses vara Marías mästerverk.

"Det här är en sorglig dag för spansk litteratur", twittrar Spaniens premiärminister Pedro Sánchez:

"Javier Marías, en av vår tids största författare, har lämnat oss. Hans betydande och talangfulla gärning kommer att vara grundläggande för spansk litteratur. Mina kondoleanser till hans familj och vänner i denna svåra stund.”

Marías valdes 2006 in i Spaniens kungliga akademi, landets högsta litterära och språkliga organ. Han har tilldelats flera internationella romanpriser och var professor i spansk litteratur vid Oxford i Storbritannien och vid Wellesley College i USA på 1980-talet.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons