Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Favoriterna kammade hem flest Emmystatyetter

"Succession", "Ted Lasso" och "White lotus" hade flest nomineringar inför årets Emmygala och tog tillsammans hem nära hälften av alla priserna – inklusive tungviktarna bästa dramaserie, bästa komediserie och bästa miniserie.
Tv • Publicerad 13 september 2022
"White lotus"-gänget tar emot pris för bästa miniserie. Serien fick flest priser under nattens Emmygala.
"White lotus"-gänget tar emot pris för bästa miniserie. Serien fick flest priser under nattens Emmygala.Foto: Mark Terrill/AP/TT
Zendaya fick pris för sin prestation i "Euphoria" – igen.
Zendaya fick pris för sin prestation i "Euphoria" – igen.Foto: Mark Terrill/AP/TT
"Squid games" Lee Jung-Jae och Jung Hoo-Yeon delade ut pris under Emmygalan. Lee Jung-Jae fick senare ta emot pris för bästa manliga huvudroll.
"Squid games" Lee Jung-Jae och Jung Hoo-Yeon delade ut pris under Emmygalan. Lee Jung-Jae fick senare ta emot pris för bästa manliga huvudroll.Foto: Mark Terrill/AP/TT
Kenan Thompson är värd för årets Emmygala.
Kenan Thompson är värd för årets Emmygala.Foto: Mark Terrill/AP/TT

För första gången sedan pandemin var tv-galan Emmy tillbaka helt utan restriktioner.

– Det finns nästan åtta miljarder människor på jorden, men bara 25 Emmys att dela ut i kväll, sade tv-legendaren Oprah Winfrey under galans invigning och gick i detalj in på hur mikroskopiska chanserna att ta hem en statyett faktiskt är.

Annons

Några som lyckades var Zendaya som för andra gången fick pris i kategorin bästa kvinnliga huvudroll i en dramaserie för sin gestaltning av karaktären Rue i "Euphoria". Hon är därmed den yngsta skådespelaren någonsin som har vunnit två Emmystatyetter.

Värd för galan var Kenan Thompson, känd från "Saturday night live" och "Kenan och Kel".

– Zendaya fyllde nyligen 26. 26 är en märklig ålder i Hollywood. Man är ung nog att spela high school-student men för gammal för att dejta Leonardo DiCaprio, skämtade han.

Lee Jung-Jae från "Squid game" fick pris för manliga huvudroll i en dramaserie. I motsvarande kategorier för komedigenren prisades Jean Smart ("Hacks") och Jason Sudekis ("Ted Lasso") – också de för andra gången.

Skarsgård utan pris

"Succession" hade flest nomineringar – 25 stycken – och belönades med tre priser, bland annat för bästa dramaserie.

Svenske skådespelaren Alexander Skarsgård var nominerad i kategorin för bästa manliga gästroll (ej att förväxla med biroll) i en dramaserie. Skarsgård tilldelades 2017 en Emmy för sin biroll i "Big little lies", men den här gången fick han se sig snuvad på statyetten av Colman Domingo, som prisades för sin insats i "Euphoria".

"Ted Lasso" med 20 nomineringar fick totalt fyra statyetter. Men det var "White lotus", också med 20 nomineringar, som fick flest priser under galan – fem stycken.

Den största snackisen inför galan var dock "Squid game".

Tidigare hade ingen tv-serie på ett annat språk än engelska nominerats i någon av de stora kategorierna på Emmygalan. Men i år hände det, när "Squid game" fick 14 nomineringar totalt.

Förutom priset för bästa manliga huvudroll prisades serien för bästa regi. Serien har dessutom redan tilldelats fyra Emmystatyetter vid Creative Emmy-galan, som ägde rum för drygt en vecka sedan.

"Största uppfinningen"

Annons

I år fick branschen dessutom uppleva en gala helt utan restriktioner för första gången på tre år.

– I kväll samlas vi för att hedra den största uppfinningen i mänsklighetens historia. Om det inte vore för tv, vad skulle vi göra på vår fritid? Läsa böcker? Ingen i det här rummet har läst en bok under de senaste 50 åren. Titta på Tiktok? Du menar vertikal mini-tv, sade Thompson i sin inledning, sade Kenan Thompson.

Fakta: Vinnare i urval

Bästa kvinnliga huvudroll i en dramaserie: Zendaya i "Euphoria".

Bästa manliga huvudroll i en dramaserie: Lee Jung-Jae i "Squid game".

Bästa dramaserie: "Succession".

Bästa kvinnliga huvudroll i en komediserie: Jean Smart i "Hacks".

Bästa manliga huvudroll i en komediserie: Jason Sudeikis i "Ted Lasso".

Bästa komediserie: "Ted Lasso".

Bästa kvinnliga huvudroll i en miniserie: Amanda Seyfried, "The Dropout".

Bästa manliga huvudroll i en miniserie: Michael Keaton, "Dopesick".

Bästa miniserie: "The white lotus".

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons