Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

"Star wars"-studio hotas av rivning

Nöje • Publicerad 7 juli 2023
Flera filmer har spelats in i Elstree studios. Bilden föreställer regissören Ken Russel tillsammans med modellen Twiggy under en inspelning av "The boy friend" 1971. Arkivbild.
Flera filmer har spelats in i Elstree studios. Bilden föreställer regissören Ken Russel tillsammans med modellen Twiggy under en inspelning av "The boy friend" 1971. Arkivbild.Foto: AP/TT

Elstree studios, där bland annat delar av "Star wars" spelades in, har miljardkostnader framför sig för att överleva. Bland annat på grund av asbest i byggnaden och "farliga" tak. Över två miljarder kronor ska de nödvändiga renoveringarna kosta. Det skriver BBC.

I studion utanför London har bland annat Alfred Hitchcocks "Blackmail" och Steven Spielbergs "Indiana Jones"-trilogi spelats in.

Annons

Hertsmere Borough Council, som äger studion, menar att de inte har råd att kontinuerligt investera i komplexet. Enligt en rapport är byggnaden "minst 100 år gammal och har passerat sin livslängd" – och i dokumentet ställs frågan om det vore bättre att riva studion.

Hertsmere Borough Council köpte byggnaden 1996, när den var i ett "fallfärdigt tillstånd". De har hittills spenderat 22 miljoner pund på studion, motsvarande nästan 307 miljoner svenska kronor.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons