Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Stjärnan pudlar efter påstådd antisemitism

Skådespelaren Jamie Foxx anklagades för antisemitism efter ett inlägg på Instagram. Nu ber han om ursäkt, rapporterar The Guardian.
Nöje • Publicerad 7 augusti 2023
Jamie Foxx ber om ursäkt för ett inlägg på Instagram. Arkivbild.
Jamie Foxx ber om ursäkt för ett inlägg på Instagram. Arkivbild.Foto: Joel Ryan/Invision/AP/TT

I inlägget skrev Foxx att "De dödade den här snubben Jesus....vad tror du att de kommer att göra med dig???!" följt av hashtaggar som refererade till "falska vänner" och "falsk kärlek".

Inlägget raderades när det anklagades för att vara antisemitiskt, med hänvisning till att det judiska folket historiskt sett blivit kollektivt beskyllda för Jesus korsfästelse. Bland annat under Förintelsen.

Annons

Under lördagen publicerade "Django Unchained"-skådespelaren Foxx ett nytt inlägg på Instagram med en ursäkt och ett klargörande: "Jag vill be om ursäkt till det judiska folket och alla som blivit kränkta av mitt inlägg. Jag förstår nu att mitt ordval varit upprörande och jag är ledsen för det, det var aldrig min mening. Jag har blivit förrådd av en falsk vän och det var vad jag menade med 'de'. Ingenting annat."

Jamie Foxx har mötts av stort stöd från fans och kollegor. Podcastvärden Mark Birnbaum, som själv är jude, skriver på Instagram att Foxx är "den mest inkluderande icke-anitsemitiska personen som finns".

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons