Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Stjärnartisten hotar med strejk mot AI

Hozier kan tänka sig att strejka för att stoppa AI som han anser hotar framtiden för musikindustrin.
– Det skulle jag absolut göra, säger den irländska artisten till BBC.
Nöje • Publicerad 17 augusti 2023
Hozier kan tänka sig att strejka mot AI. Arkivbild.
Hozier kan tänka sig att strejka mot AI. Arkivbild.Foto: Scott Garfitt/Invision/AP/TT

Artificiell intelligens (AI) har snabbt blivit det stora samtalsämnet inom nöjesvärlden. Det ses som en möjlighet för många, men också som ett stort hot, där tekniken kan användas för att skapa böcker, filmer och musik baserat på författares, filmares och musikers tidigare verk.

En stor anledning till den pågående strejken bland manusförfattare och skådespelare i Hollywood är en konflikt om hur AI-tekniken ska få användas. Enligt Financial Times förhandlar Google med skivbolaget Universal om att få tillgång till deras stora bibliotek av musik och sångröster för att kunna mata in det i sin AI-verksamhet.

Annons

Artisten Hozier tycker att situationen är så allvarlig att han skulle kunna gå ut i strejk, likt skådespelarna. Han tycker inte att AI-genererad musik ska kunna betraktas som ett konstverk överhuvudtaget.

– Det är närmast en filosofisk fråga. Det kan inte skapa något som säger något om mänskligheten. Så kan det då definieras som ett konstverk?

Hozier fick sitt stora genombrott med världshitten "Take me to church", 2013. I dagarna kommer hans nya album "Unreal unearth" och den 26 november spelar irländaren på Avicii arena i Stockholm.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons