Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Stjärnorna stäms – anklagade för NFT-bluff

Justin Bieber och Paris Hilton användes för att lansera kryptokonst för mångmiljonbelopp. Sen kraschade värdet.
Nu stäms kändisarna – anklagade för att medvetet ha lurat investerare, uppger CNN.
Nöje • Publicerad 17 augusti 2023
Justin Bieber anklagas för att ha underblåst värdet av digitala äkthetsbevis och lurat investerare. Arkivbild.Foto: Evan Agostini/Invision/AP/TT

För två år sedan sålde auktionshuset Sothebys NFT:er, digitala äkthetsbevis, ur kollektionen Bored Ape Yacht Club. Kändisar som artisten Justin Bieber och influeraren Paris Hilton var inblandade i lanseringen av kryptokonsten och priset blev högt.

En ensam köpare betalade hela 24 miljoner dollar för över 100 digitala äkthetsbevis, men två år senare har värdet kraschat. Den under en period väldigt upphettade kryptomarknaden har svalnat betänkligt.

Annons

Fyra investerare har stämt 30 personer, däribland Bieber och Hilton, men också Sothebys, inför domstol i Kalifornien. De hävdar att auktionshuset agerade brottsligt när det anlitades av företaget bakom Bored Ape Yacht Club för att driva upp värdet för kryptokonsten.

I januari 2022 uppgavs att Justin Bieber betalat 13 miljoner kronor för ett digitalt äkthetsbevis och därmed själv förlorat pengar när värdet sjönk. Men Bieber och Paris Hilton anklagas för att ha gett sken av att ha investerat mer i kryptokonsten än de i själva verket gjorde.

Sothebys förnekar brott, medan Justin Bieber och Paris Hilton inte vill kommentera anklagelserna, uppger CNN.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons