Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Succédebutanten skrev sin bok "i raseri"

Bonnie Garmus är beviset för att allt kan hända även när du har kommit upp i åren.
Hon var 64 år när hennes debutroman ”Lektioner i kemi” publicerades. Ett år senare är den översatt till 34 språk, har toppat en rad bästsäljarlistor och ska bli film.
Litteratur • Publicerad 3 maj 2022
Bonnie Garmus fick sitt litterära genombrott med debutromanen "Lektioner i kemi". Pressbild.
Bonnie Garmus fick sitt litterära genombrott med debutromanen "Lektioner i kemi". Pressbild.Foto: Serena Bolton
Brie Larson spelar rollen som Elizabeth Zott i filmatiseringen av "Lektioner i kemi". Arkivbild.
Brie Larson spelar rollen som Elizabeth Zott i filmatiseringen av "Lektioner i kemi". Arkivbild.Foto: Richard Shotwell/AP/TT
Bonnie Garmus arbetade som copywriter när hon – i ett anfall av raseri – började skriva boken "Lektioner i kemi". Pressbild.
Bonnie Garmus arbetade som copywriter när hon – i ett anfall av raseri – började skriva boken "Lektioner i kemi". Pressbild.Foto: Serena Bolton

Bonnie Garmus har fortfarande svårt att tro att allt som hänt det senaste året är på riktigt.

– Det känns fantastiskt, säger hon från hemmet i London.

Annons

– Som författare jobbar man ensam och har man tur så händer det plötsligt något. Och när det är i den här storleken…

”Lektioner i kemi” utspelas i USA i början av 60-talet. Elizabeth Zott arbetar på ett laboratorium, där hon tvingas åse hur männen tar för sig, stjäl hennes idéer och dessutom utsätter henne för sexuella övergrepp.

Hon blir häftigt förälskad i den Nobelpristippade vetenskapsmannen Calvin Evans, blir med barn med honom – men hennes älskade omkommer tragiskt. Cheferna på laboratoriet ser det som ett sätt att ge henne sparken – man kan ju inte ha en ogift mor som anställd, en kvinna som till råga på allt har den hemska vanan att kräva sin rätt.

Skrev i raseri

Men ingen sätter Elizabeth Zott på plats. Plötsligt är hon en mycket okonventionell programledare i ett populärt matlagningsprogram på tv.

– Jag började skriva boken i ett anfall av raseri. Jag jobbade som copywriter, jag hade kommit med några förslag och fick nu höra hur en av cheferna presenterade mina förslag som sina. Då gick jag hem och skrev det första kapitlet, berättar Bonnie Garmus.

Hon har alltid velat skriva, vilket var en av anledningarna till att hon blev copywriter. Bonnie Garmus började skriva en bok, som hon aldrig skrev klart. Försök nummer två nobbades av förlagen, den var 700 sidor tjock och man hävdade då att en debutantbok inte fick vara så tjock. Bok nummer tre blev den (i svensk upplaga) knappt 400 sidor tjocka ”Lektioner i kemi”.

– Jag kan inget om kemi, jag tycker inte om att laga mat, jag är inte en singelmamma. Men jag kan skriva, konstaterar hon.

"Ständiga upptäckter"

Boken tog fem år att skriva och mycket hände med berättelsen under själva skrivprocessen.

– Det var en tid av ständiga upptäckter, jag blev överraskad av vad som hände med vissa personer, jag hade inte en aning om vilken Calvins bakgrund var till exempel, säger hon.

– Och att storyn skulle ha en hund som är oerhört intelligent och har synpunkter, skulle det verkligen fungera? Men jag kände att jag behövde den möjligheten.

Annons

”Lektioner i kemi” är en ofta humoristisk feelgood-roman, men den har mörka inslag, bland annat en våldtäkt.

– Det var viktigt att få med det. Det händer ju i verkliga livet. Sexuella övergrepp ägde rum på 60-talet, de äger rum i dag, jag ville inkludera det

"Håller mig borta"

Filmrättigheterna såldes tidigt och i juli börjar inspelningen. Elizabeth Zott spelas av Brie Larson ("Room", "Captain Marvel"). Men Bonnie Garmus har inga planer på att lägga sig i arbetet med filmen.

– Då håller jag mig borta. De är experter, fast de hör av sig till mig då och då när de måste arbeta om eller korta i berättelsen.

Bonnie Garmus är nu författare på heltid. Hon har börjat jobba lite med uppföljaren, men måste koncentrera sig på marknadsföringen av "Lektioner i kemi" ett tag till. Nästa bok har en manlig huvudperson, den kommer att vara humoristisk men ha ett allvarligt tema.

– Men jag vill inte berätta något om den ännu, eftersom det är möjligt att den kommer att ändra inriktning mot vad jag hade planerat.

Känns det inte nervöst att fundera på en uppföljare till en så stor framgång? Hon skrattar.

– Jag vet att det kommer att kännas tufft. Min agent, mina läsare, alla kommer att ha synpunkter. Jag testar det jag skriver på min man. Han kan vara kritisk, och det är bra. Jag tycker om hans feedback.

Ålder: 65 år.

Familj: Make, två vuxna söner och hund.

Bor: I London.

Yrke: Författare.

Aktuell: Med debutromanen ”Lektioner i kemi” som nu har översatts till svenska.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons