Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Svenska artisterna som är större utomlands

Doldisar i Sverige – världsstjärnor utomlands.
Gruppen Notd hör till de svenska stjärnskott som har en betydligt större publik utanför landets gränser.
– Det är alltid kul att nå framgångar i sitt hemland, men det kanske kommer med tiden, säger Tobias Danielsson från Notd.
Musik • Publicerad 6 augusti 2023
Notd har fått 2,5 miljarder strömningar på sina låtar. Deras största publik återfinns utomlands. Pressbild.Foto: Jonathan Perlmann

Man kan inte bli profet i sin egen hemstad, sägs det. Och det finns en hel del svenska artister som slår betydligt större utomlands än det blågula landet i norr.

Strömningstjänsten Spotify har sammanställt en lista över de svenska artister vars musik går betydligt bättre utanför landets gränser. För varje strömning i Sverige har dessa minst 40 strömningar utomlands. Bland dem återfinns, förutom Notd, även A7S, Kiddo, Neiked, Cobrah och Snoh Aalegra.

Annons

Notd, som består av Tobias Danielsson från Älmhult och Samuel Brandt från Trollhättan, började göra musik ihop under tonåren. Till en början rörde det sig mest om remixer, sedan började de skriva egna låtar. Bland deras största hits återfinns "I wanna know" featuring Bea Miller, "So close" och "Keep you mine". I dag har de nått över 2,5 miljarder strömningar på sina låtar.

– En milstolpe var när vår första egna låt fick hundra miljoner streams på Spotify. Det var helt ofattbart att något som vi har skapat kunde bli så stort, berättar Tobias Danielsson.

Genombrottet: "En slump"

På den tiden gick Samuel Brandt fortfarande på gymnasiet, medan den två år äldre Tobias Danielsson hade flyttat till Stockholm.

– Att vi slog just internationellt var lite av en slump. Vi började med musik under gymnasiet och träffade då vår manager som bor i New York, så det blev mycket fokus på främst USA. Vår musik funkade bättre utomlands på ett annat sätt, säger Tobias Danielsson.

TT: Varför tror du att det är så?

– Vi fick många placeringar på stora listor som är fokuserade på främst USA, Kanada, Australien och Tyskland, som nu är våra toppländer. Vår musik passade väldigt bra på de scenerna.

Dock har Notd börjat märkas av mer och mer i Sverige, efter att Veronica Maggio-samarbetet "Occhi D'amore" har blivit en av sommarens stora hitlåtar.

– Det är många som lyssnar på vår svenska låt, och den har gått bra på topplistorna på Spotify, men det är inte som att vi blir igenkända på stan. Eftersom vi mer är producenter och inte sjunger, kopplar lyssnarna låten mer till Veronica Maggio, säger Samuel Brandt.

Släpper ny musik

Till hösten kommer de att vara förband vid Chainsmokers USA-spelningar, sedan blir det fler konserter utomlands.

– Vi jobbar med ny musik konstant och hoppas på att kunna släppa något inom en snar framtid. Vi kollar på att göra en ep, eller kanske ett album, säger Tobias Danielsson.

Annons

TT: Kan det bli någon Sverigeturné?

– Det hade alltid varit kul. Vi har inget planerat, men kanske nästa år om det finns tid, säger Danielsson.

Fakta: Artisterna som lyckas bättre utomlands

Strömningstjänsten Spotify har sammanställt en lista över svenska artister som är större utomlands än i Sverige. För varje strömning i Sverige har artisterna på listan 40 strömningar utomlands.

Kiddo – Slog igenom med låtarna "Drunk & I miss you" och "Bang my head". Har flest lyssnare i Tyskland.Neiked – Artistkollektiv av sångare, låtskrivare och producenter, med störst publik i Storbritannien och Australien.Cobrah – Elektronisk musik med störst publik i Storbritannien och USA.Little Dragon – Electronica-band från Göteborg som är stort i Storbritannien.Peter, Bjorn & John – Indiepop-trio som framför allt är stora i Storbritannien.A7S – Har legat etta på topplistor världen över, bland annat i Tyskland och Kina.Lykke Li – en av Sveriges mest kända artister, med lyssnare från hela världen. Allra flest lyssnare återfinns i Storbritannien.Notd – Musikduo, mest kända för "I wanna know" featuring Bea Miller. Har flest lyssnare i StorbritannienThe Cardigans – Svensk pop- och rockgrupp som bildades 1992. Har flest följare i Mexiko.Flora Cash – Svensk-amerikansk musikduo med flest lyssnare i Storbritannien och AustralienSnoh Aalegra – den Grammy-nominerade artisten hade Prince som mentor. Hon har flest lyssnare i Storbritannien och USA.Hnny – Producent och dj som har släppt flera singlar och ep-skivor inom ambience och house. Är framför allt stor i Storbritannien.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons