Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Svenska strejk-oron: "Biografer kan läggas ned"

Flera stora filmpremiärer har skjutits upp till följd av skådespelarstrejken i Hollywood. Något som kan få stora konsekvenser för svenska biografer.
– Om det här blir långvarigt kan många tvingas lägga ned, säger Lars Gillegård, ordförande för Riksföreningen Biograferna.
Nöje • Publicerad 3 augusti 2023
Skådespelarstrejken i Hollywood har resulterat i att premiärdatumet för flera amerikanska filmer flyttas fram. Arkivbild.
Skådespelarstrejken i Hollywood har resulterat i att premiärdatumet för flera amerikanska filmer flyttas fram. Arkivbild.Foto: Amir Nabizadeh/TT
Peter Fornstam, vd på Svenska Bio, oroas över skådespelarstrejken i Hollywood. Arkivbild.
Peter Fornstam, vd på Svenska Bio, oroas över skådespelarstrejken i Hollywood. Arkivbild.Foto: Amir Nabizadeh/TT

Skådespelarstrejken i Hollywood har redan börjat få konsekvenser för den svenska biohösten. Bland annat har Marvelfilmen "Kraven the hunter" och kommande "Ghostbusters" skjutits upp. Det har även spekulerats i att "Dune 2" kan bli uppskjuten, eftersom att filmens stjärnor inte får ägna sig åt marknadsföring under strejken.

Lars Gillegård, ordförande för Riksföreningen Biograferna, som representerar mindre och mellanstora biografer, tror att art house-biografer kan klara sig helt okej – medan landsortsbiograferna blir de stora förlorarna.

Annons

– Ungefär 70–80 procent där utgörs av amerikansk film, och även "filmstäder" kan påverkas. Men det är svårt att sia om det här, det är lite som pandemiläget, säger han.

När covid-19 lamslog världen valde flera biografer att sätta sin verksamhet på paus.

– Har man inte försörjning av ny film hela tiden lägger man ned. Många krypkörde inte med de hårda restriktioner som var, man lade ned och lade verksamheten vilande. Det är den situationen som kan uppstå om det här blir varaktigt, säger Lars Gillegård.

"Väldigt olyckligt"

Peter Fornstam, vd för Svenska Bio och ordförande för branschorganisationen Sveriges Biografägareförbund, ser också följderna av strejken som ett orosmoln.

– Det är klart att det oroar oss, vi är beroende av ett jämnt filmflöde och med skådespelarstrejken verkar det inte finnas någon lösning i sikte, säger han.

Samtidigt har premiären av filmerna "Barbie" och "Oppenheimer" lett till stora intäkter för biograferna. Peter Fornstam menar att juli 2023 var "den fjärde bästa biomånaden någonsin" – men samtidigt har pandemin satt sina spår i branschen.

– Det är som att vi står med en fot i varmt vatten och en fot i kallt, och säger att "i snitt är det ganska bra", konstaterar han.

TT: Tror du att biografer kan tvingas lägga ned?

– Vi är ett segt släkte och har överlevt tidigare. Som Rocky Balboa sade: Det handlar inte om hur många träffar du får in, utan om hur många smällar du kan ta. Det är klart att det är väldigt olyckligt för oss att det kommer så tätt inpå pandemin.

"En hel del att önska"

Samtidigt kan den svenska filmmarknaden lindra smällen, menar Peter Fornstam. Han nämner bland andra Lukas Moodyssons "Tillsammans 99" och Richard Holms "Avgrunden", som har premiär i höst. Dessutom har vissa indie-bolag i USA fått dispens från strejken, och kan eventuellt fylla upp hålen i repertoaren.

Annons

Även Lars Gillegård nämner den svenska marknaden – men är trots allt skeptisk.

– Om svensk film får en öppning? Möjligt. Det ligger hos svensk filmproduktion själv, och där har det varit en hel del övrigt att önska på senare år. Det har inte varit de här stora filmerna riktigt. Det är en svår utmaning, säger han.

TT har varit i kontakt med Filmstaden, som inte vill kommentera hur skådespelarstrejken påverkar företaget. I ett mejl skriver Regina Langhammer-Wirström, ansvarig för varumärkesutveckling:

"På Filmstaden är vi just nu fullt upptagna med att ta hand om alla gäster som kommer till våra biografer, mycket tack vara succén med de nya filmerna 'Barbie' och 'Oppenheimer'. Vi ser fram mot en fortsatt fin lineup under resten av sommaren och hösten".

Fakta: Inställda biopremiärer

Julio Torres "Problemista" med Tilda Swinton i huvudrollen skulle ha fått premiär den 4 augusti. Nu har independentdistributören A24 pausat premiären på obestämd tid.

Luca Guadagninos hajpade "Challengers" plockas bort som öppningsfilm vid Venedigs filmfestival. Istället ska filmen ha premiär april 2024.

Marc Forsters "White bird" var schemalagd till slutet av augusti, men skjuts fram på obestämd tid.

Remaken av "Dirty dancing" av Jonathan Levine skulle haft premiär under våren 2024 men nu flyttats fram till sommaren 2025.

Den kommande "Ghostbusters"-filmen var planerad till slutet av året, men skjuts fram.

"Kraven the hunter", som utspelas i Marvel-universumet, skulle även den ha haft premiär under 2023, men flyttas fram.

“Spider-Man: Beyond the spider-verse” skulle egentligen ha premiär i mars 2024, men flyttas fram på grund av strejken.

Även filmen "Gran Turismo" flyttas fram på grund av strejken – dock bara några veckor. I stället för premiärdatum den 11 augusti kommer filmen till biograferna den 25 augusti.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons