Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

SVT: Röstkaoset påverkade inte resultatet

Melodifestivalen tvingades skrota sitt nya röstningssystem efter stort teknikstrul.
Nu ställer sig många frågan: Hur påverkade det resultatet?
Melodifestivalen • Publicerad 5 februari 2022
"Hjärtrösta!", uppmanade programledaren Oscar Zia, för att någon minut senare behöva konstatera att det fortfarande inte fungerade.
"Hjärtrösta!", uppmanade programledaren Oscar Zia, för att någon minut senare behöva konstatera att det fortfarande inte fungerade.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Deltävlingens sista finalist skulle egentligen koras med hjälp av en poängutdelning baserad på åldersgrupperna i appröstningen. Men när tekniken strulade tvingades SVT helt gå över till telefonröster.

Det blev därför ingen röstutdelning likt den i Eurovision Song Contest – och dessutom tvingades tittarna lyfta på luren för att påverka tävlingen.

Annons

Anette Brattström, projektledare för Melodifestivalen, säger att hon är ledsen för det inträffade strulet.

TT: Har det här påverkat resultatet?

– Det kan man spekulera om. Jag tror inte att det har påverkat resultatet eftersom vi har exponerat alla telefonnummer lika mycket, och vi har verkligen varit tydliga med att man ska ringa, säger hon.

Omar Rudberg var förhandstippad att ta sig till semifinal – men röstades i stället ut. Han vill inte gå in närmare på sina tankar kring röstningskaoset.

– Jag var lost, jag vet ingenting, jag har inte tänkt på det. Jag fokuserade bara på att äta mina kakor i green room och njuta av kvällen, säger han.

"Lite tråkigt"

En lycklig semifinalist var däremot 16-årige Theoz. Han slog igenom på sociala medier, där han numera har runt två miljoner följare.

TT: Hur kändes det när beskedet om appkaoset kom?

– Lite tråkigt, eftersom jag har ganska många unga fans och de röstar ju mest på appen. Men jag gick ju vidare ändå liksom, så jag är bara jätteglad, säger han.

Den som lämnades att hantera röstkaoset mitt i direktsändning var programledaren Oscar Zia.

– Det här är ju någonting som är utom min kontroll. Det är mitt jobb att göra det här och att vara med när det går fel. Jag är inte missnöjd, säger han.

Avslöjar sidekick

Annons

Oscar Zia konstaterar att han var förberedd på att hantera snabba förändringar, eftersom även genrepet drabbades av stora teknikproblem.

– Nu blev det så även med den här sändningen. Men jag hade jättekul. Jag är väldigt trött, det ska jag vara ärlig med.

Nu blickar han mot nästa vecka, och avslöjar i förbifarten att Eva Rydberg blir hans sidekick.

– Nu "breakar" jag det, vi har repat en del, vi har många kul nummer och Eva är otroligt peppad. Det kanske blir ett kärt återseende av någon mer, säger han.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons