Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Taika Waititi gör asagudarna roliga

Thor är tillbaka – även denna gång med en humoristisk touch. Regissören Taika Waititi älskar komedi och skulle inte kunna tänka sig att göra en film helt utan humor.
Film • Publicerad 6 juli 2022
Taika Waititi tillsammans med huvudrollsinnehavaren Chris Hemsworth. Arkivbild.
Taika Waititi tillsammans med huvudrollsinnehavaren Chris Hemsworth. Arkivbild.Foto: Mark Baker/AP/TT
Natalie Portman och Chris Hemsworth i "Thor: Love and Thunder". Pressbild.
Natalie Portman och Chris Hemsworth i "Thor: Love and Thunder". Pressbild.Foto: Jasin Boland
Taika Waititi tillsammans med flickvännen, artisten Rita Ora, under världspremiären för "Thor: Love and Thunder" den 5 juli. Arkivbild.
Taika Waititi tillsammans med flickvännen, artisten Rita Ora, under världspremiären för "Thor: Love and Thunder" den 5 juli. Arkivbild.Foto: Scott Garfitt/AP/TT

Precis som föregångaren "Thor: Ragnarök" är "Thor: Love and Thunder" ofta mycket rolig. Waititi och huvudrollsinnehavaren Chris Hemsworth avslöjade nyligen att det finns en kasserad fyra timmar lång version av filmen, där skämten togs ännu längre – men att historien till sist blev för mycket Monty Python och för lite Thor.

Den nyzeeländske regissörens fäbless för humor har tidigare märkts i bland annat ”Flight of the conchords”, ”What we do in the shadows” och “Jojo Rabbit”. På TT:s fråga om han någonsin skulle kunna tänka sig att göra en film utan humor svarar han först med ett kärnfullt ”nej”.

Annons

Sedan fortsätter han:

– Det är inte så att jag har någonting emot allvarliga filmer. Jag har sett allting som Tarkovskij gjorde och Lars von Trier är min favoritregissör. Jag ser gärna ”Breaking the waves”, men jag vill inte göra den.

Flickvännen blir Thor

I ”Thor: Love and Thunder” slåss åskguden mot Gorr, en varelse som bestämt sig för att hämnas sin dotters död genom att utrota alla gudar. Thor får hjälp av bland andra sin före detta flickvän Jane Foster (Natalie Portman), som också blir Thor och kan svinga dennes hammare Mjölner. Förvirrande? Det fungerar när man ser filmen – som är den fjärde med Thor som huvudperson.

TT: Hur kommer det sig att just den här Marvelfiguren har fått fyra egna filmer?

– Därför att han är bäst. Det är ju självklart, säger Waititi.

Alla Marvel-filmer hör hemma i MCU (Marvel Cinematic Universe) och hänger ihop. Innebär det att när Waititi skriver ett manus så måste han ständigt kolla med bolagets chefer så han inte gör något som kan påverka kommande filmer?

– Egentligen inte. Jag skriver det jag vill, men jag har ju kontakt med Kevin Feige och de andra cheferna och de kan säga "du får inte döda den där rollfiguren, han kommer att vara viktig fyra filmer bort". Och då får jag rätta mig efter det.

Tonade ned det barnförbjudna

Han berättar med ett skratt att det var en scen som han inte fick göra som han ville.

– Orgiescenen när Thor besöker Zeus. Det skulle bli en barntillåten film, den fick jag tona ner.

I filmen gör Stellan Skarsgård också sin kortaste filmroll någonsin. Han syns i ungefär tio sekunder på en telefonskärm.

Annons

– Det där visar styrkan i Stellans skådespeleri. Tio sekunder känns som en timme, säger Taika Watiti med ett gapskratt.

Skarsgård har i flera Marvelfilmer gjort rollen som läkaren Erik Selvig. I den nya ”Thor”-filmen består rollen av att Selvig per telefon ger en av huvudpersonerna ett negativt sjukdomsbesked.

– Jag gjorde det som det ser ut i filmen. Det spelades in via mobiltelefon, säger Stellan Skarsgård till TT.

Fakta: Taika Waititi

Namn: Taika Waititi.

Ålder. 46 år.

Familj: Flickvännen Rita Ora, två barn med ex-hustrun Chelsea Winstanley.

Bor: I Los Angeles.

Yrke: Manusförfattare, regissör.

Tidigare filmer/tv-serier: "Flight of the conchords", "What we do in the shadows", "The Mandalorian", "Thor: Ragnarök", "Jojo Rabbit".

Aktuell: Med "Thor: Love and Thunder" som just nu visas på bio.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons