Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

The Ark intar "euforiskt" Sommarsverige

Allt var klart för storstilad comeback redan 2020. Drygt två år senare är The Ark mer än redo för sin återföreningsturné.
Musik • Publicerad 1 juli 2022
Ola Salo i The Ark tjuvstartade sommarturnén med ett genrep på "Allsång på Skansen". Arkivbild.
Ola Salo i The Ark tjuvstartade sommarturnén med ett genrep på "Allsång på Skansen". Arkivbild.Foto: Stefan Jerrevång/TT

– Att riva av "Calleth you, cometh I" för ett euforiskt Sommarsverige spöar det mesta, säger Ola Salo och resten av bandet instämmer.

Pandemin har satt käppar i hjulen för alla artister de senaste åren, men för The Ark kom pausen extra olägligt. 2020 var det 20 år sedan bandets debutalbum "We are The Ark" släpptes – och tanken var då att detta skulle firas med en turné.

Gick i kras

Annons

När det gick i stöpet siktade man i stället på att genomföra turnén 2021, som markerade 30-årsjubileet av bandets grundande – men de planerna gick också i kras.

– Man fick sig en tankeställare, att det som jag har vigt mitt liv åt kan ryckas ifrån mig på en millisekund, sade trummisen Sylvester Schlegel i en intervju med TT.

Nu har The Ark äntligen dragit i gång turnén på riktigt. Ett hyllat framträdande i "Allsång på Skansen" i tisdags blev en sorts genrep före den riktiga premiären i Motala den 29 juni som också den fick fin kritik.

"Leverera episk rockmusik"

Men ännu så länge är bandmedlemmarna knappast turnétrötta – det är ju 13 år sedan de sist var på sommarturné.

– Det är svårt att hitta dåliga grejor med att sommarturnera, konstaterar de.

– Förutom att äntligen få möta publiken och leverera episk rockmusik så ska det bli roligt att titta på film i bussen.

"Lokala delikatesser" står överst på bandets rider – den önskelista som de lokala arrangörerna förhoppningsvis gör verklighet av inför och efter konserterna. Men ibland händer det att verkligheten inte riktigt överensstämmer med drömmen, konstaterar de skämtsamt.

"Sjukt störigt"

– Det är ju sjukt störigt när man tror att det är en vanlig läsk i logen och så är det nån sån där zero-variant som smakar aspartam och gör så att hela gommen känns liksom sträv.

TT: Vad är ert sjukaste turnéminne?

– Det var rätt sjukt när det blev efterfest i en finsk frisersalong och det började klippas och fönas, för att sedan övergå i regelrätt slagsmål så att sprayflaskor och papiljotter yrde.

Annons

TT: Vilken ort i Sverige gillar ni bäst att spela på?

– Norrland är alltid speciellt, men så klart blir det extra magiskt när man börjar närma sig Småland … Men i år ska vi spela på Fårö för första gången, det kan bli något alldeles extra.

Rättat: I en tidigare version av texten fanns en felaktig uppgift om vilken dag The Ark spelade på "Allsången".

Fakta: Turnéplan

1/7 Skellefteå

2/7 Kiruna

4/7–5/7 Fårösund

7/7 Töreboda

8/7 Oskarshamn

9/7 Göteborg

14/7 Stockholm

15/7 Linköping

16/7 Borgholm

21/7 Docksta

22/7 Rättvik

23/7 Sundsvall

27/7 Halmstad

28/7 Helsingborg

29/7 Karlskrona

30/7 Östersund

3/8 Halmstad

4/8 Hamburgsund

5/8 Arvika

6/8 Furuvik

12/8 Stenungsund

13/8 Ystad

19/8 Umeå

20/8 Örebro

26/8 Borås

2/9 Malmö

3/9 Huskvarna

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons