Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Tillfällig konst i Sommarsverige

Rum för reflektion, rör för kommunikation, installationer från Ukraina och årstidernas uttryck och skiftningar. Det är några av de tillfälliga konstverk som man kan ta del av i sommar.
Konst • Publicerad 8 juli 2022
I Myroslav Usenkos installation ”Invasion” har hon skapat vardagliga rum, inredda som vi är vana att se dem, med missiler i taket. Pressbild.
I Myroslav Usenkos installation ”Invasion” har hon skapat vardagliga rum, inredda som vi är vana att se dem, med missiler i taket. Pressbild.Foto: Sofie Isaksson
Det interaktiva verket ”Hej främling” av den italiensk-portugisiska gruppen Moradavaga är stora gula figurer av ihopsatta rör som sveper över sittplatser och träd på ett av Örebros torg. Pressbild.
Det interaktiva verket ”Hej främling” av den italiensk-portugisiska gruppen Moradavaga är stora gula figurer av ihopsatta rör som sveper över sittplatser och träd på ett av Örebros torg. Pressbild.Foto: Sofie Isaksson
Malin Tivenius verk ”Rum för avsked” i Örebros slottspark är väggar som möter tak av trädkronor. Pressbild.
Malin Tivenius verk ”Rum för avsked” i Örebros slottspark är väggar som möter tak av trädkronor. Pressbild.Foto: Sofie Isaksson
Den italiensk-portugisiska gruppen Moradavaga har byggt upp rörfigurer över torgets träd och sittplatser. I dem kan man prata, som i ett gammalt telefonsnöre, med personer på andra sidan torget. Pressbild.
Den italiensk-portugisiska gruppen Moradavaga har byggt upp rörfigurer över torgets träd och sittplatser. I dem kan man prata, som i ett gammalt telefonsnöre, med personer på andra sidan torget. Pressbild.Foto: Sofie Isaksson/TT
På en lång vägg klädd i svart tyg har Anastasiia Usenko ritat bilder från kriget med trådar. Pressbild.
På en lång vägg klädd i svart tyg har Anastasiia Usenko ritat bilder från kriget med trådar. Pressbild.Foto: Sofie Isaksson

Konstbiennalen Open Art har intagit Örebro med omnejd och ställt upp konstverk i gallerior, i vattnet, på torg och i parker, som slottsparken där Malin Tivenius verk ”Rum för avsked” står uppbyggt med väggar som möter tak av trädkronor. Ett rum är ett klassiskt väntrum medan det andra är ett rum för avsked.

– Det är ett väldigt lugnt rum även om det är rörelse utanför. Det blir ett sakralt intryck och vi hoppas att människor tar vara på den stunden som vi kanske inte fått under pandemin, säger Martina Thorén, kommunikatör på Open Art.

Annons

Ett annat verk är interaktiva ”Hej främling” av den italiensk-portugisiska gruppen Moradavaga som med stora gula figurer av ihopsatta rör, sveper över marken, sittplatserna och träden på ett av stadens mer centrala torg.

– De ville skapa något som fungerar som gamla telefonsnören som man kan lyssna i och prata genom, men utan att riktigt veta vem som svarar på andra sidan torget. Det skapar en möjlighet att våga ta kontakt och att mötas i konsten väldigt direkt, förklarar Martina Thorén.

Installationer från Ukraina

Det är åttonde gången som utomhusbiennalen äger rum och i år ställer 64 konstnärer från sex världsdelar ut ett hundratal verk och installationer.

Anastasiia Usenko och hennes mamma Myroslava Usenko är inbjudna från Kiev i Ukraina och deras konst bär en tydlig prägel av det pågående kriget.

– Anastasiia Usenkos ”Occupation” är en lång vägg klädd i svart tyg där hon med trådar har ritat bilder från kriget. Hennes mamma, Myroslav, jobbar med installationen ”Invasion” där hon har skapat vardagsrum och barnrum som är inredda som vi är vana att se dem, men så hänger det missiler i taket. Det är väldigt starkt att se den delen av utställningen, tycker Martina Thorén.

300 smultronplantor

Årstidernas skiftningar har en central plats i industrilokalen där Avesta Art har sin plats. Där visas svensk och internationell konst både i samspel och i kontrast med industrihistorien.

Johanna Hästö ställer ut 300 smultronplantor tillsammans med en blindteckning som hon jobbar på under hela utställningstiden och Joel Danielsson har skapat en taktil skulptur som påminner om hur sand formar sig av vågor under ytan.

– Du vet, den kräver tid att formas men kan ändå tas in direkt, förklarar Charlotte Wells, museiintendent och verksamhetsledare på verket i Avesta.

I arbetet med sitt video- och ljudkonstverk har Erica Giacomazzi följt kvinnliga slädhundsförare i i Västerbotten.

– Här kan man verkligen följa årstidernas lopp, hur uttrycken förändrar sig. Vinter är inte vinter på samma sätt, säger Charlotte Wells.

Explosiv Vivaldi-installation

Annons

När Avesta Art introducerades var den en konstbiennal men numer arrangeras den varje sommar och i år möts samtidskonst från mestadels svenska konstnärer med en visuell installation av Antonio Vivaldis musik av den italienska gruppen Emotional Experiences.

– Konstnärerna arbetar med långsammare processer och utgångspunkten i installationen är att presentera Vivaldis musik och liv. De andra verken har ganska stillsamma uttryck med en hög grad av eftertanke medan Vivaldi-verket är extremt färgstarkt och explosivt. Det skapar dynamik till verken och till vår lokal, berättar hon.

Fakta: Sommarutställningar i urval

Wanås skulpturpark i Knislinge, i Skåne, har öppet året runt och där visas ett 70-tal platsspecifika verk, bland annat William Forsythes nya installation "Underall".

Open Art i Örebro är en konstbiennal för samtidskonst med 64 konstnärer från sex världsdelar. Ett hundratal konstverk ställs ut på gator, torg, parker, i gallerior, skyltfönster, på fasader och i vattnet runt Slottet. Den öppnade 18 juni och pågår till 4 september.

På Tjörn i Bohuslän finns skulpturparken Pilane som varje sommar har en ny utställning med konstverk, förutom det permanenta verket ”Anna” av Jaume Plensa.

Årets genomgående tema för Avesta Art i den historiska industrilokalen är årstiderna och konstnärerna Joel Danielsson, Lena Granefeldt, Johanna Hästö, Anna Ling och Olle Norås ställer ut tillsammans med italienska Erica Giacomazzi och gruppen Emotional Experiences. Den öppnade 14 maj och pågår till 18 september.

Umedalens skulpturpark har 45 permanenta verk, bland annat från det mentalsjukhus som byggdes i området på 1930-talet, men även från både svenska och utländska konstnärer.

I Strängnäs kan man besöka konstparken Ulvhälls hällar som sedan invigningen 2018 varje år har utställningar med verk som skapats för parken. I år ställer konstnärerna Christoffer Paues, Peder Bjurman, Arijana Kajfes, Henrik Frisk och Ida Idaida ut sina skapelser.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons